Standardele OMS privind calitatea aerului, departe de școlile din România

7 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Principalii factori de poluare în cadrul instituțiilor de învățământ îl reprezint particulele fine în suspensie și dioxidul de azot.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit recent noi standarde de poluare, iar un studiu realizat de o companie de tehnologii în domeniul monitorizării calităţii aerului arată că mai bine de jumătate din școlile din România nu se încadrează în aceste norme. Experții companiei Airly au monitorizat, în perioada 15 august 2020 – 30 septembrie 2021, calitatea aerului din 3.700 de școli din întreaga țară, și a compat rezultatele cu noile norme ale OMS. S-a stabilit astfel că 57% din unitățile școlare depășesc noile norme privind poluarea cu particule fine în suspensie, iar 41% dintre școli depășesc nivelul de siguranță în ceea ce privește  dioxidul de azot.  S-a constatat de asemenea că nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, la un nivel îngrijorător, în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare este depăşită în 8,9% din şcolile analizate, raportat la noile standarde ale OMS. În același timp, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potenţial mai dăunătoare, este depăşită în 56,8% din şcoli.

Într-un comunicat al companiei se precizează că nivelul ridicat de dioxid de azot se datorează în special traficului auto, iar această substanță poate afecta sistemul respirator al copiilor provocând astm sau accentuând simptomele celor care suferă de această boală. În același timp, contaminarea cu particule solide influenţează dezvoltarea bolilor respiratorii şi a celor cardiovasculare. Autorii studiului citează în acest sens cercetări recente efectuate de oameni de ştiinţă britanici şi americani, care arată că acei copii ce cresc într-o zonă poluată din cauza traficului intens au o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

 

Studiul Airly include şi evoluţia anuală a poluării aerului în apropierea celor 3.700 de şcoli din România pe baza datelor din propria reţea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele privind dioxidul de azot au fost depăşite, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2020, aceste standarde au fost depăşite începând cu luna noiembrie.

Rezultatele studiului au fost anunțate cu ocazia lansării campaniei #ŞcolileRespiră, prin care compania îşi propune să își extindă reţeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real, în apropierea şcolilor aflate în proximitatea zonelor aglomerate. În acest mod, școlile care vor fi dotate cu senzori de măsurare a calități aerului vor putea face o mai bună monitorizare, identificând sursele de poluare și luând măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia atunci când se dovedeşte că aerul nu îndeplineşte standardele necesare.

Senzorii vor monitoriza 24 de ore din 24 nivelul de particule şi gaze poluante periculoase, în imediata vecinătate a şcolii, iar oricine va fi interesat – părinţii, comunitatea locală sau autorități, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicaţia sau pe harta Airly. De asemenea, compania poate să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget. „Ne bucurăm că putem lansa campania noastră pentru şcolile din România. Am văzut deja în repetate rânduri, inclusiv în cadrul campaniei noastre că oamenii sunt conştienţi de problema poluării aerului şi sunt dispuşi să acţioneze. Credem că generaţiile tinere pot lupta cu succes împotriva poluării aerului. În acelaşi timp, tinerii reprezintă un grup foarte vulnerabil la efectele poluării și avem încredere că vom avea un impact pozitiv asupra nivelului de informare despre poluarea din România şi despre factorii poluanţi şi vom reuşi să rezolvăm în mod eficient astfel de ameninţări”, a declarat Marcin Gnat, purtătorul de cuvânt al companiei Airly.

 


Adaugati un comentariu


 

*