Săptămâna viitoare începe campania de vaccinare antigripală

7 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică Buzău așteaptă încă prima tranșă din cele 42.000 de doze de vaccin solicitate la minister pentru acest sezon, întrucât fostul ministru al Sănătății „uitând” să semneze contractele de achiziție, în perioada în care era preocupată de demiterea premierului.

 

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că, în cursul săptămânii viitoare, va fi demarată campania de vaccinare antigripală din acest sezon, fiind semnat contractul în baza căruia urmează a fi distribuite în țară primele 300.000 de doze de vaccin asigurate gratuit, din cele circa două milioane de doze prevăzute pentru acest sezon, prin Programul Național de Vaccinare. Farmaciile deja au început să vândă vaccin gripa din septembrie, iar persoanele care au dorit să se protejeze, mai ales în actualul context epidemiologic, au preferat să-și cumpere vaccinul și să și-l administreze din timp, nu au mai așteptat să li se ofere gratuit.

Din prima tranșă de vacin gripal asigurată de Ministerul Sănătății, fiecare Direcție de Sănătate Publică va primi un număr relativ redus de doze, care vor fi folosite în special pentru imunizarea personalului medical și din unitățile de asistență socială, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în teritoriu circa un milion de doze, care vor ajunge și la celelalte categorii de populație aflată la risc. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, personalul din centrele de asistență socială, precum şi gravidele.

 

Dr. Carmen Scantei

La fel ca în anii trecuți, repartizarea vaccinului gripal se va face în mai multe tranșe, reprezentanții autorităților menționând că doresc imunizarea cât mai multor persoane din grupele de risc, ținând cont de contextul epidemiologic deloc favorabil, generat de pandemie. Campania se va desfășura prin intermediul cabinetelor medicilor de familie și al unităților sanitare cu paturi, care vor primi dozele de vaccin de la direcțiile de sănătate publică. Pentru acest sezon, DSP Buzău a solicitat 42.000 de doze de vaccin, cu 18.000 mai puțin față de anul trecut.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău speră că dozele vor fi suficiente, dat fiind că anul trecut s-au vaccinat circa 30.000 de persoane vulnerabile, în condițiile în care campania a început mai devreme, iar interesul pentru vaccinare a fost unul crescut din cauza pandemiei și a faptului că la acel moment nu exista încă un vaccin împotriva Covid-19.

Dr. Carmen Scântei a mai precizat că, în zilele următoare, se așteaptă sosirea primei tranșe de vaccinuri, după anunțul făcut azi de ministerul Sănătății și că dozele vor fi folosite în principal pentru imunizarea personalului medical și din instituții de ocrotire, urmând ca odată cu primirea noilor tranșe, să se facă distribuirea vaccinurilor și către cabinetele medicilor de familie.

 

Cseke Attila

Specialiștii spun că o persoană care s-a vaccinat împotriva Covid-19 și face parte din categoriile de risc se poate vaccina și împotriva gripei, întrucât nu există nicio contraindicație și niciun risc în acest sens. De asemenea, medicii reamintesc că respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila spune că deși campania de vaccinare împotriva virusului gripal ar fi trebuit să înceapă la 1 octombrie, fostul ministru al Sănătății nu semnase niciun contract până în septembrie, când  el a preluat portofoliul, ca interimar. „Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700.000 de doze, până la cantitatea de două milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a precizat ministrul Sănătății.

În august, fostul ministru Ioana Mihăilă dădea asigurări că 2 milioane de doze de vaccin gripal vor ajunge la mediici de familie în septembrie și octombrie

 


Adaugati un comentariu


 

*