Peste 23.000 de doze de vaccin gripal au ajuns la Buzău

4 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Medicii de familie au început, deja, să-și ridice cota de vaccin de la Direcția de Sănătate Publică, iar în zilele următoare vor începe imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc.

 

În plin scandal al lipsei imunoglobulinelor, Ministerul Sănătății (MS) anunță rezolvarea, în sfârșit, a vaccinării antigripale. Astăzi, potrivit unui comunicat remis de MS, a început, deja, distribuirea vaccinului gripal în teritoriu.

Contractul încheiat cu câștigătorul licitației de achiziție prevede ca livrarea să se facă de către furnizor direct în teritoriu, la direcțiile de sănătatea publică. În acest context, astăzi vor fi livrate vaccinurile gripale către direcțiile de sănătate publică din: Constanța (91.170 doze), București (36.630 doze), Ilfov (6.520 doze), Călărași (20.207 doze), Giurgiu (5.215 doze), Teleorman(17.780 doze), Buzău ( 23.487 doze), Prahova (43.465 doze), urmând ca în cel mai scurt timp procesul de distribuire a vaccinului să fie finalizat  la nivel național”, se menționează în comunicatul MS.

La Buzău, cele 23.487 de doze repartizate în această transă au ajuns, deja, la DSP, în jurul orei 11.00, iar primii medici de familie și-au și ridicat cotele alocate. Până la sfărșitul acestei săptămâni, toți medicii de familie din județ vor avea în cabinete vaccinul solicitat, astfel că buzoienii aflați în categoriile de risc pot fi vaccinați”, a precizat Cristina Ungureanu, directorul executiv al instituției. Aceeași sursă a precizat pentru Sănătatea Buzoiană că instituția a solicitat pentru acest sezon cel puțin 40.000 de doze, iar cele primite astăzi se adaugă celor 350 de doze primite în octombrie. Atunci, la nivel național au existat 19.000 de doze, iar politicienii, în frunte cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, și vicepremierul Marcel Ciolacu s-au vaccinat în direct, pentru a încuraja imunizarea.

 

Ministerul Sănătății subliniază că pentru a evita în viitor situațiile de întârziere în aprovizionarea cu vaccin gripal a  încheiat, pentru prima oară, un acord –cadru pentru achiziția acestui vaccin pentru o perioadă de doi ani.

Anul acesta, Ministerul Sănătății va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc”, se mai precizează în coomunicatul instituției, menionându-se că, de altfel, la fel procedează și cu celelalte vaccinuri, pentru a nu se mai crea disfuncționalitîți în aprovizionare.  

Conform ultimelor date furnizate de către Institutul de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au înregistrat, deocamdată, cazuri confirmate de gripă, iar morbiditatea prin infecții respiratorii acute se încadrează în intervalul așteptat pentru această perioadă.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic, IACRS și pneumonii) a fost de 83.563, cu 3.7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (86.996) și cu 7.6% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.895).

 

Cristina Ungureanu

Specialiștii reamintesc populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și mai ales a complicațiilor gripei, de aceea recomandă tuturor persoanelor aflate în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.  

De asemenea, măsurile de igienă personală (spalarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor  de unică folosință pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă”, subliniază directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Față de temerile privind siguranța vaccinului, Ministerul Sănătății dă asigurări că acesta „corespunde tuturor recomandarilor biologice ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”. 

Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, dar mai ales celor cu risc crescut de complicații (copii care merg în colectivități, persoane de peste 65 de ani și care suferă de boli cronice, personalul medical și cel din instituții de ocrotire, gravide, persoane cu imunitate scăzută). Nu este recomandat însa persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasăre, neomicină, formaldehidă, octoxinol-9 sau celor care au avut o reacție alergică severă la o vaccinare anterioară. Se recomandă, de asemenea, ca imunizarea să fie amânată în cazul pacientilor cu boli febrile sau infecții acute. Administrarea vaccinului gripal poate fi făcută simultan cu alte vaccinuri, dar se recomandă consultarea și avizul medicului, în prealabil.

 


Adaugati un comentariu


 

*