Testarea HIV/SIDA ar putea deveni procedură standard la internare

4 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Solicitarea vine din partea medicilor specialiști în boli infecțioase, care susțin că în contextul în care o astfel de analiză a ajuns să coste în prezent aproximativ doi lei, testele ar putea fi cu ușurință decontate de CNAS.

 

În cadrul unei dezbateri organizate în contextul Zilei Mondiale SIDA, care a fost marcată în prima zi a lunii decembrie, medicii specialiști în domeniul bolilor infecțioase și reprezentanții autorităților au făcut un bilanț al incidenței pe care această boală o are în prezent în România, analizând totodată o serie de soluții pe cre le au în vedere pentru a diminua creșterea numărului de persoane infectate și a-i identifica din timp pe cei deja infectați.

Astfel, conform datelor prezentate de medicul Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în primul semestru al acestui an au fost depistate 478 de cazuri noi de infectări cu HIV/SIDA, iar de la începutul anului pană în prezent, 121 de persoane infectate au decedat. În același context, referindu-se la Programul Național de Luptă Împotriva HIV/SIDA, secretarul de stat a adăugat că valoarea costurilor medii pe bolnav tratat, pe an, este de circa 26.614 de lei, iar numărul pacienților care au beneficiat de tratament post-expunere a fost de 680, fapt ce a presupus o corectare a bugetului. Potrivit aceleiați surse, statisticile arată că dintre cele 14.831 de persoane cu HIV/SIDA care trăiesc în România, 76% sunt bărbați și 24% sunt femei.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel, a precizat că programul național de luptă împotriva SIDA este unul foarte eficient.

Profesorul Streinu-Cercel a subliniat că România este singura țară europeană în care se fac rapoarte de mai multe ori pe an, în urma programelor de screening la nivel național. Sunt 18 sisteme de verificare de screening la nivel național, an de an, zi de zi. La cifra de 20 de milioane de locuitori pe care o are înregistrată România, vedeți cam care este procentul: HIV — 0,07%, incidență anuală 0,002%. Ăsta este rezultatul programului național de luptă anti-SIDA. Hepatita B, odată cu introducerea vaccinării în 1996, a ajuns de la 13% undeva la 5%, practic avem o prăbușire de 21 de ori a acestei incidențe nutorită introducerii vaccinării la nou-născut. Iar virusul hepatitei C este cu o rată relativ mică, de 1,9% spre 2 — 3% a precizat, în cadrul dezbaterii, managerul de la Matei Balș.

 

Totodată, medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit despre o soluție pe care specialiștii din domeniu cer să fie implementată la nivelul sistemului public de Sănătate, în vederea creșterii ratei de depistare a cazurilor de pacienți infectați cu HIV/SIDA. Este vorba de un demers pe care medicii specialiști l-au demarat, privind testarea pentru depistarea virusului HIV la internarea în spital. „Noi, din punct de vedere al specialistului, solicităm ca în Programul național de luptă HIV/SIDA să fie inclusă posibilitatea scoaterii consilierii pre și post-testare și testarea să se facă fără niciun fel de opreliști, la nivelul oricărui spital din România, iar pe de altă parte milităm pentru introducerea profilaxiei pre-expunere. Ideea noastră este pentru orice spital din România, indiferent cât de mare sau cât de mic, indiferent dacă pacientul trădează sau nu o infecție”, a preiczat în acest sens dr. Adrian Streinu Cercel.

Acesta a adăugat că o testare pentru HIV/SIDA costă la ora actuală în jur de doi lei și ar putea fi suportată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Trebuie doar ca această testare să fie inclusă în baremul minim de investigații. Propunerea a fost deja înaintată Ministerului Sănătății, care urmează să poarte tratative în acest sens cu CNAS.

Calea cea mai raspândită de transmitere avirusului HIV rămâne în continuare contactul sexual, în 64% din cazuri acest lucru întâmplându-se în urma contactelor heterosexuale, iar în 20% din cazuri în urma contactelor dintre parteneri de același sex. Totodată, în 13% din cazuri transmiterea se face ca urmare a administrări de droguri pe cale intravenoasă.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*