„Managerii de spital care descopera infectii nosocomiale ar trebui apreciati si nu pedepsiti”
Asa se face in tarile civilizate si aceasta este si opinia directorului Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel, exprimata cu ocazia unei conferinte despre legatura dintre bolile infectioase si mainile murdare.
La inceputul acestei saptamani s-a desfasurat conferinta „Salveaza vieti! Spala-te pe maini!”, ale carei principale teme de discutie au tratat importanta igienei si legatura dintre bolile infectioase si mainile murdare. Printre invitatii care au luat cuvantul in cadrul lucrarilor s-a aflat si medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, unul dintre specialistii cei mai in masura sa vorbeasca despre acest subiect.
Acesta a precizat ca spalatul pe maini trebuie sa devina pentru fiecare dintre noi un gest reflex, dat fiind faptul ca mainile murdare constituie principalul factor ce favorizeaza aparitia si raspandirea a peste 30 la suta din bolile infectioase cunoscute. Aceasta, pentru ca numarul bacteriilor este de 100 de ori mai mare decat numarul genelor umane, ceea ce face ca in lume sa fie cunoscute peste 30.000 de boli si simptome, provocate de aceste bacterii, multe dintre ele prezente pe mainile murdare.
Cea mai cunoscuta afectiune datorata igienei precare a mainilor este hepatita, supranumita, de altfel, si „boala mainilor murdare”, insa spectrul de boli infectioase datorate acestui factor este mult mai larg, incluzand pe langa afectiunile hepatice si toxiinfectiile alimentare. Adrian Streinau Cercel a preciuzat ca peste 30 la suta din aceste infectii sunt cauzate de germeni multirezistenti, cea mai grava dintre afectiuni fiind sepsisul, care poate conduce chiar la deces. „Sepsisul produce de 3-4 ori mai multe decese decat infarctul, iar unul din noua pacienti spitalizati dezvolta aceasta afectiune”, a declarat managerul Institutului Matei Bals, precizand ca prevenirea contractarii unor astfel de boli este extrem de simpla, presupunand doar spalatul mainilor.
Streinu Cercel s-a referit si la infectiile nosocomiale, acele infectii care apar in cadrul spitalelor, la acest capitol luand apararea managerilor de spitale care descopera la timp aceste infectii. In opinia sa, managerii respectivi ar trebui apreciati si nu sanctionati, pentru ca previn aparitia unor astfel de situatii pe viitor. „Le-as da managerilor de spital un plus atunci cand ar identifica infectiile nosocomiale pentru ca acest lucru atrage dupa sine si masuri de prevenire ale unor astfel de situatii”, a mai declarat acesta, precizand totodata ca nu aparitia unor bacterii in unitatile spitalicesti este principala problema, ci nedepistarea lor la timp, ceea ce le da posibilitatea sa se dezvolte, sa se inmulteasca si sa declanseze in final infectiile nosocomiale.