Infectiile nosocomiale, necunoscutele din spitalele romanesti

20 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Specialistii spun ca acestea sunt subraportate si ca este imposibil ca incidenta semnalata la nivel national sa fie de doar 1 la suta, in situatia in care la nivelul UE este de 5-15 la suta.

 

salon pacienti eliasIn cadrul actiunilor pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii le-a intiat la nivel mondial in scopul educarii populatiei in privinta bunei utilizari a antibioticelor si a riscurilor pe care le presupune rezistenta la antibiotice, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica si Societatea Romana de Microbiologie au organizat co conferinta cu tema „Antibioticele – utilizarea in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice”.

Pe langa aspectele legate de rezistenta la antibiotice, pe care Sanatateabuzoiana.ro  le-a prezentat pe larg in urma cu o luna, atunci cand a avut loc a doua editie a Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar, participantii au adus in discutie si problema infectiilor nosocomiale din spitale, provocate in cele mai multe cazuri de germenii care au capatat rezistenta la antibiotice. In acest context, s-a tras un semnal de alarma in privinta faptului ca in Romania, incidenta acestor infectii nu este cunoscuta, din cauza faptului ca multe cazuri nu sunt raportate.

 

salon infirmieraSubiectul a fost adus in discutie de medicul Roxana Serban, din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, care a precizat ca in Romania, numarul infectiilor nosocomiale este subraportat, aratand ca incidenta semnalata la nivel national este de 1 la suta, in timp ce la nivelul Uniunii Europene valorile sunt cuprinse intre 5 si 15 la suta. „In Romania, aceste infectii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaste numarul real de infectii, pentru a impiedica transmiterea acestor germeni. Pe raportarea nationala statistica, rata de incidenta este de 1-1,2 la suta. In cadrul sentinelei, pe care noi am initiat-o si care functioneaza de patru ani, in principal pentru tipurile de infectii in sectiile cu cel mai mare risc, cele de terapie intensiva, s-a ajuns sa fie raportate si rate medii, pe cele 12 spitale care intra in aceasta sentinela, de 4 la suta. Chiar am avut un spital care si-a recunoscut realmente problema, cu o incidenta de 20 la suta in sectia de terapie intensiva”, a precizat dr. Roxana Serban.

 

Dr. Victor Olasavsky

Dr. Victor Olasavsky

Medicul a mai explicat ca, in majoritatea cazurilor, infectiile nosocomiale sunt provocate de germeni care au dezvoltat rezistenta la antibiotice. De aceea este foarte important sa fie cunoscut numarul real de astfel de infectii, pentru ca numai asa va fi cunoscut si impactul pe care acesti germeni il au asupra sanatatii populatiei si pot fi initiate masuri pentru a limita fenomenul.

De aceeasi parere s-au declarat si dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, impreuna cu dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania. Legat de acest subiect, reprezentantul OMS a declarat, in cadrul conferintei, ca „este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor intraspitalicesti, nosocomiale, sub media UE si sub americani. Acest lucru nu se intampla numai in Romania. Se intampla in multe alte tari, iar situatia trebuie sa se schimbe, pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice, iar datele in acest sens trebuie sa fie unele exacte”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*