Participare internationala la a opta editie a Conferintei de Sterilizare

Evenimentul a avut loc la Zalau unde, la finele saptamanii trecute, aproximativ 400 de medici si asistenti medicali au aflat despre cele mai eficiente metote de prevenire a infectiilor asociate practicii medicale.

 

conferinta de sterilizareMunicipiul Zalau a gazduit, in zilele de 18 si 19 mai, cea de-a opta editie a Conferintei de Sterilizare. Manifestarea stiintifica a devenit una de traditie, bucurandu-se, ca si in anii precedenti, de o participare internationala. Astfel, pe langa cei aproximativ 350 de medici si asistenti medicali din Romania, la eveniment au fost prezenti specialisti din Marea Britanie si Malta, care au participat la dezbaterile si conferitele care au adus in actualitate cele mai bune practici pentru prevenirea infectiilor asociate activitatii medicale.

Programul a fost unul variat, structurat pe sase sesiuni de prezentari stiintifice, fiind dezbatute mai multe probleme esentiale in domeniul prevenirii infectiilor, probleme care nu sunt specifice doar spitalelor din Romania, chiar daca aici sunt mai frecvente, ci si celor din Europa si din intreaga lume.

Temele celor sase sesiuni de prezentrari stiintifice s-au ridicat la nivelul cunostintelor de ultima ora din domeniile curateniei, dezinfectiei, sterilizarii, ingrijirii pacientului si prevenirii infectiilor intraspitalicesti, acestora adaugandu-li-se si doua doua ateliere de lucru, in cadrul carora participantii au aflat informatii noi despre metodele actuale de prevenire a transmiterii incrucisate a infectiei.

 

sterilizareManifestarea s-a desfasurat sub partonajul Infection Prevention Society, una din cele mai mari si mai influente societati pentru prevenirea infectiilor din Europa, prezentarile stiintifice fiind sustinute de membri ai acestei organizatii.

Carole Hallam, director adjunct al organizatiei, a declarat ca anul acesta participa la conferinta alaturi de alti 10 invitati din Marea Britanie, urmare fireasca a faptului ca intre echipa de organizatori si medicii britanici s-a inchegat o foarte buna relatie de colaborare. Din delegatia britanica au mai facut parte Christina Bradley, membru in conducerea International Federation of Infection Control, care a vorbit despre cele mai bune practici de dezinfectie in diferite medii de spital, Gary Thirkell, membru al conducerii Infection Prevention Society, impreuna cu o echipa de medici, asistenti, cercetatori si fizioterapeuti.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Invitat special al acestei editii, medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie s-a aratat incantat de numarul mare de participanti si a tinut sa felicite echipa de specialisti din cadrul SJU Zalau, care s-a ocupat de organizare. „Sunt absolut frapat, nu numai de numarul mare de invitati ci si de faptul ca este foarte mult entuziasm si dorinta de participare la acest eveniment. Sunt o persoana care in diverse momente m-am preocupat de aceasta problematica a infectiilor asociate asistentei medicale, pentru ca sterilizarea este doar o bucatica din aceasta problematica si as vrea sa felicit organizatorii, Spitalul Judetean din Zalau, pentru ca de foarte multi ani, de prin 2001 cunosc eu, au avut aceasta preocupare legata de controlul acestor infectii, pentru ca au facut un lucru pro-activ. Noi, in momentul de fata, daca incercati sa va aduceti aminte ceea ce s-a intamplat in urma cu un an, am fost foarte reactivi. Am fost reactivi la niste situatii dramatice care s-au intamplat in tara noastra, precum pacientii de la Colectiv, si am incercat sa gasim niste solutii conjuncturale, fara sa avem o viziune pe termen cel putin mediu si sa implementam o schimbare de comportament, de mentalitate si o imbunatatire a performantei profesionale. Colegii nostri din Zalau fac acest lucru de foarte mult timp si cred ca acesta este un foarte bun model, pe care am putea sa-l urmam sau sa ne gandim cum am putea, impreuna cu dansii, sa dezvoltam un concept care sa-l implementam in mod real in spitalele din Romania”, a declarat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*