Ministrul Sanatatii nu-si mai asuma procedura si metodologia de calcul privind preturile la medicamente

29 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania se va aproba prin Hotarare de Guvern si nu prin ordin de ministru, ca pana acum.

 

medicamenteGuvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta prin care se amendeaza Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Noul act normativ stabileste ca metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania, cu exceptia medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, se va aproba prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Sanatatii, si nu asa cum s-a procedat pana acum, prin Ordin al ministrului. Ulterior, Executivul va aproba o Hotarare prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor, se precizeaza intr-un comunicat remis de Guvern.

Modificarea a fost facuta pentru a aduce mai multa claritate legislativa si predictibilitate”, se mentioneaza in comunicatul amintit. Pana acum, aceasta lipsa de predictibilitate a avut impact atat asupra asupra accesului pacientilor la medicamentele necesare tratamentului, cat si asupra mediului farmaceutic din Romania. De asemenea, actuala metodologie cuprinde dispozitii neclare, ambigue si greu de implementat in ceea ce priveste pretul maximal si calcularea acestuia.

 

medicamente on-lineDecizia a fost luata de Guvern in conditiile disparitiei a peste 1.500 de produse din cele 5.430 existente pe lista medicamentelor compensate si gratuite, din 2015 pana in 2016, fapt ce ingreuneaza accesul pacientilor romani la unele medicamente, se mai precizeaza in comunicat.

Romania reglementeaza preturile maximale pentru medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, compensate si gratuite. Aceste preturi formeaza lista de preturi maximale ale medicamentelor inovative si generice a Canamed, pe baza careia se stabilesc preturile de referinta si de decontare si in baza careia se stabileste contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. CNAS deconteaza medicamentele din listele A, B, C si D la nivelul acestor preturi din Canamed avand in vedere protejarea asiguratilor fata de costurile tratamentelor in caz de imbolnavire. In functie de lista pe care se afla medicamentele, nivelul de compensare variaza intre 20% pentru lista D, 50% pentru lista A, 90% pentru lista B si 100% pentru lista C. Pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, CNAS plateste pana la 120% din pretul celui mai ieftin generic de pe piata.

 

medicamente-bani-stetpscopActuala metodologie de calculare a pretului a fost aprobata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 75/2009. Desi aceste norme au impact major asupra mediului farmaceutic din Romania, precum si asupra accesului pacientilor la medicamente necesare tratamentului, pana la aceasta data nu au fost facute studii de impact care sa justifice alegerea unei metodologii sau a alteia.

Articolul 8^1  introdus in anul 2015 de fostul ministru al Sanatatii, presupune ieftinirea cu 35% a unui numar limitat de medicamente, asa numitele medicamente off-patent, tratamente inovatoare care au devenit produse generice in piata. Desi orice ieftinire a medicamentelor este, in principiu, de salutat, efectele secundare ale unei astfel de masuri asupra accesului la medicamente trebuie luat in considerare. Conform analizei expertilor independenti ai Bancii Mondiale si a reprezentantilor celei mai importante institutii de sanatate publica, London School of Economics, masura ar duce la disparitia de pe piata a unor medicamente esentiale. De asemenea, aceasta masura nu ar avea niciun impact asupra bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate deoarece CNAS deconteaza in functie de pretul genericului si nu al medicamentului off-patent”, se mai precizeaza in comunicat.

 

mediciiTot in sedinta de miercuri, Executivul a aprobat o hotarare prin care se permite majorarea cuantumului platii garzilor efectuate de cadrele medicale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a fost aprobata  „o hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Sanatatii, pentru plata garzilor. Astfel, incepand cu 1 octombrie, plata garzilor facute de cadrele medicale va putea majorata, asa cum a stabilit deja Guvernul prin ordonanta de urgenta. Astazi au fost luate masurile legislative necesare pentru operationalizarea platii garzilor cadrelor medicale la nivelul majorat, prin adoptarea unei hotarari de guvern. Vor fi cresteri de la 65% la 100% ale cuantumului de plata a garzilor cadrelor medicale”.

 


Adaugati un comentariu


 

*