Sanatatea merge si anul acesta tot pe aditionale

15 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Contractul-cadru care reglementeaza relatia dintre furnizorii de servicii medicale si CNAS ar putea fi gata in martie, dar nimeni nu spune nimic despre cand vor fi finalizate si normele de aplicare, fara de care contractele sunt nefunctionale.

 

contract-medicNu mai este o noutate si nici nu era de asteptat ca Sanatatea sa inceapa sa functioneze altfel decat in anii precedenti, in 2015, de vreme ce bugetul pe acest an a fost aprobat in Parlament abia  in ajunul Craciunului 2014. Nu mai punem la socoteala faptul ca sunt destul de putini bani pentru functionarea sistemului, nici frecusurile dintre Banca sistemului sanitar (CNAS) si furnizorii de servicii. Cu atat mai mari sunt insa nemultumirile asiguratilor si in special ale bolnavilor cu afectiuni grave, care s-au saturat sa li se tot faca promisiuni fara acoperire.

Ca si cand toti am fi surzi, orbi si incapabili sa vedem adevarul cu care ne confruntam, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, anunta  ca pe o victorie a institutiei pe care o reprezinta faptul ca „probabil”, in luna martie va fi semnat contractul-cadru cu furnizorii de servicii medicale, dupa consultarea pe care Casa o va avea cu toti partenerii implicati.

Contractul-cadru cu furnizorii de servicii medicale va fi semnat probabil in luna martie, in functie si de cat de repede terminam discutiile cu toti partenerii. Inainte de semnare trebuie discutate cu partenerii de dialog viitoarele norme, viitorul contract, modificari la contract, pentru ca de fapt contractul este pe doi ani. Am trimis deja invitatii pentru toti partenerii, exista un calendar in acest sens”, a explicat Ciurchea.

 

Simona Anghel

Simona Anghel

Pana una-alta, insa, primim sanatate tot pe aditionale, ca si in anii precedenti. Furnizorii de servicii medicale au incheiat deja acte aditionale la contractele de anul trecut, asa ca mai bine ne-am ruga la Cel de Sus sa ne tina sanatosi, sa nu avem nevoie de ingrijiri medicale.

La Buzau, potrivit directorului de contractari, jr. Simona Anghel, contractele aditionale „au fost semnate inca de la sfarsitul anului trecut, astfel incat inca din primele zile ale acstui an sa existe cadrul legal de acordare a serviciilor medicale, sa se poata elibera retete, sa se poata ridica medicamente compensate din farmacii si sa nu existe sincope in furnizarea si decontarea serviciilor medicale, atatea cate sunt”.

In ceea ce priveste optimisul lui Ciurchea, de a se incheia contractele pe anul acesta pana in luna martie, este greu de inghitit o astfel de gogoasa, de vreme ce consultarile nici nu au incveut, desi suntem deja la jumatatea lunii ianuarie, iar noul Contract-cadru este abia in faza de editare si sigur va avea, ca in fiecare an, tot felul de contestatii. Abia dupa ce va fi finalizat, aprobat si publicat, urmeaza elaborarea normelor de aplicare, care este de asteptat sa provoace de asemenea dispute serioase, apoi publicarea lor in Monitorul Oficial si abia dupa aceea se poate vorbi despre semnarea contractelor.

 

bani-medicamenteIn ceea ce priveste contractele cost-volum in urma carora vor mai intra pe lista de medicamente compensate si gratuite alte molecule, presedintele CNAS a spus ca miercuri a fost publicat in Monitorul Oficial modelul unui astfel de contract „si de aici incolo putem demara lucrurile pentru a putea incheia contractele cost-volum”.

Referitor la faptul ca producatorii de medicamente sustin ca exista un blocaj din cauza demisiilor membrilor comisiilor de specialitate, Ciurchea a recunoscut ca este asa, dar spune ca „noi ne adresam in lipsa comisiilor, societatilor medicale de profil”.

Despre situatia mai putin ingrijoratoare decat cea prezentata de producatorii si distribuitorii de medicamente, Petru Craciun, directorul companiei de cercetare si studii de piata in domeniul farmaceutic Cegedim Romania, a declarat pentru Zf.ro ca piata farmaceutica din tara noastra ar putea inregistra o crestere cu 1,8% in lei in 2015, daca nu apar schimbari notabile in acest an privind lista medicamentelor compensate. El a atras atentia ca in conditiile in care exista incertitudini cu privire la componenta finala a listei de medicamente compensate sau fezabilitatea contractelor cost-volum, prognoza de crestere a pietei se mentine la 1,8% in lei.

Potrivit Cegedim Romania, in 2014 piata de farmaceutice a crescut cu 1,5-2%. Aproximativ 60% din piata farma este reprezentata de medicamentele incluse pe lista de compensate si gratuite.

 


Adaugati un comentariu


 

*