Se intrevad primele solutii in problema cardurilor nedistribuite

15 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Presedintele CNAS spune ca mai multi medici de familie au solicitat cardurile pentru a le distribui pacientilor, iar la CJAS Iasi beneficiarii se pot programa on-line pentru a-si ridica documentul.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, incearca sa dreaga busuiocul dupa scandalul declansat de anuntul sau imperativ potrivit caruia medicii de familie trebuie sa distribuie cardurile de sanatate nedistribuite de Posta Romana. El vine cu noi precizari in legatura cu cardurile de sanatate, care vor deveni operabile incepand de luna viitoare. Conform celor mai recente declaratii ale presedintelui CNAS, s-ar putea spune ca utilizarea cardurilor de la 1 februarie „va fi obligatorie si nu prea”, pentru ca tot el spune ca va mai trece o luna sau doua pana cand pacientii se vor putea prezenta la medic doar daca au asupra lor cardul de sanatate. „Servicii medicale vor primi fara a fi legate strict de card. Va veni si un moment cand primesc doar cu cardul serviciile medicale, dar nu este de la 1 februarie. Se va merge in paralel o perioada de o luna sau doua cu cele doua sisteme pana invata toata lumea sa foloseasca cardul. Trebuie sa fie si un moment de inceput si trebuie sa fie si un moment cand va fi valabil doar cu cardul. Aici nu trebuie sa confundam cu urgenta. In momentul in care ai o urgenta, nu conteaza cardul, se primeste serviciul medical de care are nevoie pacientul”, a declarat in acest sens presedintele CNAS.

 

medici-familie-600x360Autoritatile vor mai avea astfel la dispozitie ceva timp pentru a rezolva problema celor aproximativ un milion de carduri care nu au ajuns la beneficiari, din diferite motive.

Dupa cum se stie, CNAS doreste sa puna aceasta sarcina in seama medicilor de familie, invocand interesul pacientului, dar cele doua organizatii care reprezinta interesele acestora resping ferm acest lucru, pe motiv ca distribuirea cardului nu este o activitate medicala, ci tine de relatia dintre asigurat si asigurator.

Vasile Ciurchea a precizat insa ca exista destul de multi medici de familie care s-au aratat dispusi sa preia aceasta sarcina, acestia solicitand deja caselor de asigurari sa le fie inmanate cardurile pe care sa le distribuie pacientilor. „Sunt foarte multi medici de familie care ne cer sa le dam cardurile, pentru ca ei sunt de acord sa le distribuie. Este adevarat faptul ca reprezentantii Societatii Medicilor de Familie au dat un comunicat ca nu sunt de acord. Daca medicii ne solicita, noi le dam cardurile. Ideea a fost sa nu punem pacientul pe drumuri, sa nu ii cream pacientului costuri financiare suplimentare si nici de timp. Ne gandim la pacient, sunt convins ca si medicii se gandesc la pacient, pentru ca el se afla pe lista lor. Cred ca si acesta este motivul pentru care foarte multi medici spun ca doresc sa il dea ei, fiind si o modalitate de a-si verifica pacienţii. Sunt pacienti care nu au fost de ani de zile la medicul de familie” mai spune Ciurchea.

 

cardAceata a mai precizat ca se poarta in continuare discutii cu medicii de familie pe acest subiect, mentionand ca la nivelul CNAS a fost luata decizia ca aceste carduri sa fie eliberate direct pacientilor care se vor adresa institutiei.

La Iasi, conducerea CJAS a pus la punct in acest scop, chiar si un sistem de programare on-line, solicitantii putand sa acceseze site-ul casei judetene si sa completeze un formular ce contine numele, prenumele si CNP-ul, urmand ca apoi sa primeasca, in timp real, confirmarea ca respectivul card se afla la CJAS, insotita de data si ora la care se poate prezenta pentru a-l ridica.

La Buzau, unde au ramas doar 17.500 de carduri nedistribuite, acestea se vor solicita direct de la sediul CJAS, unde solicitantul se poate adresa direct, pentru a-si ridica documentul sau pentru a solicita sa i se elibereze un duplicat, ori pentru solicitarea cardului initial in cazul in care din diferite motive acesta nu a fost tiparit sau solicitantul implineste 18 ani in perioada urmatoare, asa cum a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Anghel. Potrivit aceleiasi surse, medicii buzoieni au initializat, deja, o treime dintre cardurile primite de populatie.

Cardul poate fi ridicat si direct, de la sediul casei, fara programere, si in cazul celorlalte judete. Presedintele CNAS este insa reticent ca distribuirea cardurilor prin casele judetene de asigurari va rezolva problema, intrucat marea majoritate a celor care nu si-au primit documentul respectiv sunt plecati din tara si se vor intoarce cand vor avea nevoie de un serviciu medical, caz in care se vor prezenta mai intai la medicul de familie, nicidecum la casa de asigurari.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*