Medicii de familie, obligati sa aiba cititoare de carduri

10 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Vasile Chiurchea, seful CNAS spune ca de anul viitor se va lucra doar cu cardul de sanatate, renuntandu-se definitiv la actualul sistem, iar medicii care vor mai dori sa aiba contract cu Casa va trebui sa dispuna de astfel de aparate.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

De anul viitor, medicii de familie si pacientii vor fi obligati sa foloseasca exclusiv cardul electronic de sanatate, pentru a oferi, respectiv, a beneficia de servicii medicale decontate prin Fondul Unic de Sanatate (FUNAS). Potrivit previziunilor presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, din cursul lunii februarie, cardul de sanatate a carui distribuire este in prezent in plina desfasurare, este obligatoriu. Pana atunci, medicii de familie vor fi obligati sa-si achizitioneze cititoare, daca nu vor sa li se rezilieze contractele cu Casa.

Presedintele CNAS a precizat ca distribuirea cardurilor catre beneficiari se va finaliza, cel mai probabil, la sfarsitul acestei luni, moment din care va urma o perioada de acomodare de trei luni, timp in care se va lucra simultan, atat cu actualul sistem, cat si cu cardul, urmand ca apoi sa se renunte definitiv la vechiul sistem si sa se foloseasca exclusiv cardul de sanatate. „Procesul de distribuire a cardurilor de sanatate este in desfasurare. Terminam cu distributia cardurilor undeva la sfarsitul lunii octombrie si, de atunci incolo, incepem sa rulam sistemul cu si fara card si, aproximativ dupa trei luni de zile, plus – minus, trebuie sa renuntam la actualul sistem si il vom folosi doar pe cel cu card”, a declarat Vasile Ciurchea in cadrul unei conferinte de presa.

 

cardPresedintele CNAS a atentionat medicii ca de la un moment dat va exista un ordin care va stipula ca cititorul de card e obligatoriu si ca, incepand de la o anumita data, vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. „Fara a fi confirmat de card, serviciul, la un moment dat, nu va mai fi platit. Acestea sunt regulile Casei. Doresti sa intri in contract cu Casa, respecti regulile. Toata lumea ar trebui sa fie interesata de acest card, care nu face altceva decat sa puna ordine. In rest, drepturile pacientului sunt aceleasi, ale medicului sunt aceleasi, daca nu ne dorim sa fie ordine, sigur ca gasim tot felul de motive”, a afirmat presedintele Chiurchea, exprimandu-si convingerea ca toti medicii de familie isi vor achizitona cititoare, intrucat aceasta achizitie va fi si in interesul lor, nu doar al CNAS. El a mai precizat ca pretul unui cititor de card este de 5 euro, aproximatit 22 de lei, ceea ce nu i se pare o suma exagerata.

 

medic_de_familie_consultIn opinia sa, cardul de sanatate are doua roluri, mai exact acela de a spune ca pacientul este asigurat si ca acesta a fost, in acel moment, in acel cabinet. Presedintele CNAS s-a referit si la situatia pacientilor in cazul in care medicul de familie la care sunt inscrisi ar refuza, ipotetic, sa isi achizitoineze cititorul de card la momentul in care acest lucru ar fi stabilit printr-un ordin precis.

„Sa presupunem ca a expirat si acel moment limita si, de maine, trebuie obligatoriu sa ai cititor de carduri la cabinet. Nu il ai, nu intri in contract, iar pacientul are libertatea sa isi schimbe medicul de familie, daca medicul de familie nu doreste sa aiba cititor de card” a explicat presedintele CNAS.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat, prin posta, este inactiv. Dupa ce va intra in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta, pentru activare, la prima vizita la un furnizor de servicii medicale (medic de familie, farmacie). Mai exact, PIN-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*