Medicii de familie, revoltati ca sunt ignorati de MS si CNAS

9 iunie 2016 | 0 comentarii |

Ei sunt suparati ca nu s-a lansat in dezbatare publica  forma imbunatatita a Contractului – Cadru si a Normelor de aplicare ale acestuia si ameninta ca nu vor semna contractele pentru 2016/2017.

 

medic familie ruralMedicii de familie sunt suparati ca desi mai este mai putin de o luna pana la data cand ar trebui sa se incheie contractele de prestari servicii medicale cu CNAS, pentru perioada 2016/2017, nu a fost lansata in dezbatere conform Legii 52/2003  o forma imbunatatita a Contractului – Cadru si a Normelor de aplicare ale acestuia si ameninta ca daca vor fi in continuare ignorati vor recurge la proteste.

In aceste conditii, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) ameninta ca daca vor fi in continuare ignorati, NU vor semna contractele, la 1 iulie, astfel ca pacientii ar putea ramane fara serviciile medicale pe are acestia le acorda.

Reamintim ca in primavara am solicitat si a fost acceptata prorogarea Contractului-Cadru pana la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sanatatii si CNAS  sa discute cu adevarat problemele sistemului de sanatate si sa isi asume functionarea sa optima”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de SNMF si FNPMF.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASMedicii de familie au solicitat modificari legate de functionarea sistemelor informatice, care sa depaseasca blocajele de sistem imputate prin amenzi usturatoare medicilor de familie; eliminarea sanctiunilor impuse medicilor de familie in situatiile in care nu sunt in culpa;reducerea incarcaturii birocratice si cresterea accentului pe calitatea actului medical; cresterea finantarii pentru a putea tine pasul cu cresterea fiscalitatii si a salariilor personalului angajat, pentru a reduce emigrarea masiva a medicilor de familie si pentru a evita discriminarea.

Ei sustin ca desi au solicitat CNAS si MS formele actualizate ale celor doua acte normativecare stau la baza contractarii noastre (Contractul-Cadru si Normele sale de aplicare), suntem ignorati in continuare! (…) In aceste conditii, medicii de familie NU semneaza contractele in forma actuala. Colegii nostri din filialele judetene ne transmit zilnic nemultumirile medicilor de familie, iar pacientii nostri, care ne-au sustinut demersurile inclusiv prin cele 40 000 de petitii semnate, sunt deja informati despre declansarea protestelor in perioada imediat urmatoare”, sustin medicii de familie.

 

Doina Mihaila, Rodica Tanasescu, Sandra Alexiu

Doina Mihaila, Rodica Tanasescu, Sandra Alexiu

Prin presedintii celor doua organizatii, profesionala si patronala, Rodica Tanasescu si Doina Mihaila, medicii de familie solicita „respectarea Legii Transparentei Decizionale 52/2003 si punerea pe pagina web a MS si CNAS a formei de contract, precum si a celor doua acte normative spre dezbatere in urmatoarele 5 zile lucratoare; preluarea discutiilor de catre Ministerul Sanatatii, ca institutie care coordoneaza CNAS si organizarea unei dezbateri publice reale, conform legii transparentei decizionale, in urmatoarele zile, invitand atat Colegiul Medicilor din Romania, cat si SNMF, FNPMF, reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii, dar si organizatiile pacientilor, care trebuie sa aiba un cuvant de spus in actul decizional!

 Medicii sustin ca „trebuie sa se tina cont ca oferim servicii medicale in sistem public, la fel ca si colegii nostri din spitale!

 


Adaugati un comentariu


 

*