Pacienții, victimele războiului dintre doctori și autorități
Dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu medicii de familie, o parte a populației va muri cu zile, iar spitalele vor fi sufocate de bolnavii care în lipsa medicului de familie vor merge direct la Urgențe.
Medicii de familie sunt deciși ca începând cu data de 3 ianuarie 2018 să nu mai acorde servicii medicale decât contra-cost sau pro-bono, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin că „în locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FUNASS), administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent”, se arată într-un comunicat remis miercuri, de SNMF.
Medicii reclamă că, în ciuda promisiunilor premierului Mihai Tudose, primite la negocierile purtate cu Guvernul după protestele din luna noiembrie, principalele lor revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, cu excepţia „unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor”.
Potrivit medicilor, după întâlnirea cu premierul, din 15 noiembrie, un grup de lucru a început să funcţioneze imediat. Zeci de ore de discuţii şi consultări s-au consumat în echipe paralele care au abordat, atât la CNAS cât şi la Ministerul Sănătăţii, debirocratizarea, o nouă abordare a asistenţei medicale primare, o finanţare de tip european, drepturi ale medicilor de familie, dar „la mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea”, susțin medicii. Mai mult, aceștia consideră că autoritatea primului ministru este sfidată de funcţionarii „unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă”, iar CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale primare întregii populaţii a României.
„De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, se mai afirmă în comunicatul SNMF.
Ministrul Sănătății, Florian Bododg, și-a exprimat îngrijorarea față de intențiile medicilor de familie, iar printr-un comunicat remis presei a anunțat că a discutat, în această dimineață, cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate despre revendicările reprezentanților medicilor de familie și le dă acestora asigurări că în 2018, bugetul pentru medicina familiei va fi mai mare cu 278 milioane de lei.
„Urmăresc îndeaproape discuțiile dintre medicii de familie și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au pornit de la premisa că modificările la contractul cadru trebuie să vizeze debirocratizarea și eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat că, în prezent, dialogul se axează mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, încercând să răspundem noilor solicitări primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru anul viitor este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei”, susține ministrul Bodog, în comunicatul amintit. El consideră că numai prin dialog și printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar rolul medicului de familie este unul extrem de important. „Din punctul meu de vedere lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să ne gândim la pacienții noștri pentru că toți suntem în slujba lor. Pacienții sunt cei care au de suferit din cauza acestor blocaje”, susține ministrul Sănătății.
Vizat că ar nesocoti dorința premierului Tudose de a rezolva revendicările medicilor de familie, președintele CNAS, Laurențiu Mihai, transmite la rândul său, tot printr-un comunicat, că decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate „este regretabilă”. În opinia CNAS, anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, „induce nelinişti nejustificate întregii populaţii”.
Conducerea instituţiei susține că a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. „Proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei”, se menționează în comunicatul CNAS.
Mai mult, președintele CNAS susține că circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru și că se vor căuta „căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în discuţie”, iar pentru acele propuneri care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională.
Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru menționate în comunicatul CNAS se află liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie.
Președintele CNAS susține că „aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat” și își exprimă convingerea că „numai prin dialog și colaborare între partenerii contractuali se îndeplinește misiunea asumată atât de instituţie cât și de membrii SNMF și FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraților”, susține președintele CNAS, Laurențiu Mihai. Subliniind că „dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă”, acesta îi invită pe medicii de familie la „responsabilitate, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere”.
Medicii susțin însă că așa-zisele creșteri prinse în bugetul pe 2018 pentru medicina de familie, acestea sunt sunt doar „firimituri”.
Dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, susține această afirmație printr-o postare pe pagina sa de socializare, în care arată că în proiectul de buget aflat în dezbatere la Camera Deputaților, creșterile prevăzute la capitolul „Medicina primară” sunt, în realitate, nesemnificative și departe de a acoperi necesarul cheltuielilor la nivelul cabinetelor de medicină primară. Medicul spune că în anexele la proiectul de act normativ menționat se poate observa că „o valoare a unui punct pe serviciu în anul 2018 de 2,6 lei, față de 2,2 lei în anul 2017. Suma de 190.000 mii lei este destinată majorării sumei alocate asistenței medicale primare, a cărei creștere în anul 2018 față de 2017 este de 4,88 %, cu mult sub necesar. În aceste condiții, pentru asistență medicală primară, în anul 2018, s-ar asigura o valoare a punctului per capita de 5,6 lei, față de 4,8 lei în anul 2017 și 2017. Asta înseamnă o creștere cu 8% față de ceea ce e propus acum. Adică, în aceste condiții, s-ar realiza 5,66% din FNUASS și 7,15% din bunuri si servicii. În condițiile în care plecăm de la 5,80%, am solicitat 10% și am primit 5,66% (…) NU avem absolut niciun motiv să semnăm acte adiționale”, susține dr. Alexiu.
În războiul dintre medicii de familie și autorități, pacienții se află la mijloc și vor fi „buni de plată” dacă vor avea nevoie de medicul de familie, deși sunt contribuabili la fondul de asigurări de sănătate sau asigurați prin lege, în cazul în care fac parte din anumite categorii sociale.
Pentru ei, dacă medicii de familie își vor pune în aplicare amenințarea, va însemna că nu vor mai beneficia, atunci când se vor adresa medicului de familie, de servicii medicale gratuite, ca acum, așa că nu vor avea la îndemână decât alternativa de a suporta, din buzunar, costul serviciilor medicale primare, ori pe aceea de a nu se mai trata, chiar dacă starea lor de sănătate le impune contrariul.
Asta va duce, însă, la un adevărat dezastru în sistemul de sănătate.
O parte a populației cu probleme de sănătate (în special din mediul rural) va muri cu zile, pentru că nu va mai primi consultațiile și rețetele cu medicamentele de care oamenii au nevoie. Totodată, bolile care acum sunt ținute sub control se vor croniciza, se vor agrava, iar pacienții vor ajunge la medic doar „pe targă”, în stare gravă, astfel că în cel mai fericit caz vor putea fi tratați cu costuri incomparabil mai mari, în imp ce alții nu vor mai avea nicio speranță de viață.
Iar o altă parte a populației (în special din mediul urban) va sufoca Unitățile de primire Urgențe ale spitalelor, și așa supraaglomerate și într-o criză acută de medici. Răspunde cineva pentru toate acesta?