Medicii buzoieni, consiliati despre noile norme de avizare si functionare a cabinetelor medicale

29 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia au fost informati si despre noile dispozitii ce privesc utilizarea produselor biocide, dispuse de Ministrul Sanatatii dupa scandalul Hexipharma.

 

medici cj (2)In aceasta dupa-amiaza a avut loc, la Consiliul Judetean Buzau, o sedinta la care reprezentantii DSP Buzau si ai Colegiului Medicilor i-au invitat pe toti administratorii de cabinete medicale din judet, indiferent de forma juridica de organizare, de activitatea desfasurata, sau daca au sau nu contract cu CJAS. Subiectul principal al intalnirii medicilor cu reprezentantii autoritatii publice sanitare si cu cei ai organizatiei profesionale l-a constituit informarea cu privire la noile conditii in care acestia pot obtine autorizatia sanitara de functionare a cabinetului pe care il administreaza, precum si prezentarea noilor acte normative emise de Ministerul Sanatatii.

Informarile pe temele propuse au fost facute de medicul Carmen Scantei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau, care le-a reamintit medicilor prezenti ca, in conformitate cu noile reglementari, autorizatiile sanitare pentru cabinetele medicale trebuie sa fie insotite de niste documente anexe, pe care acestia trebuie sa le despuna la DSP, in completarea dosarelor.

Dr. Carmen Scantei a le-a atras atentia medicilor sa se astepte ca „in perioada urmatoare sa se desfasoare noi controale incrucisate pe linia autorizarii, ocazie cu care cabinetele medicale vor fi verificate de inspectorii trimisi din alte judete”.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Medicii prezenti la sedinta de astazi au fost instruiti si in privinta noilor metodologii de raportare a bolilor transmisibile. Reprezentantul DSP le-a explicat acestora care este protocolul ce trebuie respectat in cazul depistarii unui astfel de caz si le-a cerut doctorilor sa acorde acestui aspect o atentie maxima.

In acest context, dr. Carmen Scantei a reamintit ca „au existat mai multe cazuri de pacienti cu boli transmisibile care au trecut prin unitatile sanitare buzoiene, fiind in final depistati cu aceste boli in spitalele din Capitala, precizand ca doreste ca astfel de situatii sa nu se mai repete, pentru ca atrag consecinte negative atat pentru pacienti, cat si pentru medici si pentru unitatile care nu au raportat la timp asfel de cazuri.

 

medici cj (3)In ceea ce priveste noile conditii impuse administratorilor de cabinete medicale, acestea se refera la obligativitatea existentei unor anexe separate pentru materialele de curatenie si pentru deseurile medicale, anexe care trebuie sa fie ventilate natural, sa dispuna se sursa de apa rece si calda si sa fie inscriptionate corespunzator. De asemenea, pentru a fi autorizate, cabinetele medicale trebuie sa fie dotate si cu doua grupuri sanitare, unul destinat pacientilor, din care accesul sa se faca din sala de asteptare si altul destinat personalului. De asemenea, niciun spatiu  de care dispun cabinetele medicale nu trebuie sa aiba o suprafata mai mica de 9 matri patrati.

In cazul cabinetelor in care se fac si interventii chirurgicale este obligatorie existenta unui spatiu special, cu destinatia de spitalizare, dotat cu cel putin un pat, unde pacientul sa poata fi tinut sub supraveghere dupa efectuarea interventiei.

 

scandal-dezinfectantiDr. Carmen Scantei a insistat de asemenea asupra regulilor de igiena, reamintind ca pavimentele trebuie sa fie acoperite cu linoleum cu colturile concave, iar peretii si tavanele, cu vopsea lavabila. Aceasta a precizat ca inca exista cabinete medicale cu peretii acoperiti cu faianta si a facut un nou apel la proprietarii acestora sa se conformeze noilor reguli, daca doresc sa nu se confrunte cu dificultati la autorizare sau la eventualele controale care vor avea loc.

Totodata, medicul epidemiolog a insistat asupra interdictiei de a acoperi pavimentele cabinetelor cu mochete, prezenta acestora fiind interzisa atat in salile de consultatii cat si in sala de asteptare.

Nu in ultimul rand, medicii au fost instruiti si cu privire la noile prevederi privind regimul biocidelor.

*Citeste si: „Ministerul Sanatatii a impus noi norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in spitale

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*