Cazul ploiesteanului care ar fi adus Ebola in Romania – mult zgomot pentru nimic

Initial, barbatul de 51 de ani a fost suspectat ca a contractat Ebola, insa diagnosticul final a fost acela de malarie, boala pe care, cel mai probabil a adus-o din Nigeria.

 

ebolaAlerta de Ebola in care au fost ieri, autoritatile sanitare si politice din Romania, dar mai ales televiziunile care nu au contenit cu stiri panicarde dupa ce un ploiestean de 51 de ani s-a prezentat la spitalul judetean din localitatea de domiciliu, cu febra, stari de greata si diaree sanguinolenta, s-a dovedit falsa.

Cand au aflat ca omul se intorsese din Nigeria, in 25 iulie, in contextul epidemiei de Ebola si a recomandarilor pe care tocmai le primisera de la Ministerul Sanatatii, medicii prahoveni au decis sa dea dovada de prudenta maxima, luand in calcul varianta ca pacientul ar fi putut fi infectat cu teribilul virus, intrucat simptomele pe care le acuza erau asemanatoare cu cele ale Ebola. Adoptandu-se masuri de siguranta maxima, pacientul a fost transportat cu o ambulanta la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti, iar de aici a fost transferat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals. Intre timp, informatia ca un pacient este suspectat de Ebola in Ploiesti a fost preluata de toate canalele de stiri, care nu au contenit, pana astazi la pranz, sa prezinte fel si fel de scenarii alarmiste, fara a tine cont de faptul ca era vorba doar de o suspiciune si nu de un caz confirmat.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Avantul le-a mai fost temperat la orele aseara, de directorul Institutului Matei Bals, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, care a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca sunt 99 la suta sanse ca in cazul respectiv sa nu fie vorba de Ebola. In cursul zilei de astazi, acesta a revenit cu confirmarea informatiei, comunicand ca pacientul sufera de malarie si de o alta afectiune digestiva, diagnostice confirmate in urma analizelor efectuate in cadrul institutului. In lumina acestor explicatii, nu mai exista niciun motiv de panica, iar populatia poate sa se linisteasca, Ebola nu a ajuns in Romania. Pacientul a fost intre timp la transferat la spitalul Victor Babes, pentru terapie specifica, starea sa fiind stabila in prezent.

Malaria este insa si ea o boala infectioasa tropicala destul de severa si au aparut temeri ca barbatul ar fi putut-o raspandi in perioada de doua saptamani cat s-a aflat in concediu la Vama Veche, intr-o perioada in care statiunea era foarte aglomerata. Medicii au dat insa asigurari ca in aceasta situatie nu exista niciun risc, malaria fiind o boala infectioasa care se transmite prin intermediul intapaturii de tantar anofel, iar riscul ca ploiesteanul sa fi raspandit aceasta maladie pe litoral este nul.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

In ceea ce pribeste Ebola, Ministerul Sanatatii confirma rezultatele Institutului Matei Bals si transmite, printr-un comunicat de presa, ca a revizuit procedurile de monitorizare, supraveghere si control a bolilor transmisibile aplicate in astfel de situatii.

Persoanele care se intorc in Romania si vin din tari care ar putea sa constituie sau chiar constituie surse ale acestei infectii vor fi informati in scurt timp prin materiale tiparite la intrarea in tara si vor fi indrumati, daca este necesar, catre sistemul medical. Tratamentul acestor pacienti se va face exclusiv in spitale de  boli infectioase. Ministerul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca, pe langa Institutul National Matei Bals si alte spitale de boli infectioase din tara care au sectii dedicate si care sunt echipate corespunzator, printr-un program al Bancii Mondiale, respectiv Cluj, Timisoara, Iasi sa faca parte din acest sistem, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate publica.

 


Adaugati un comentariu


 

*