Specialistii reclama necesitatea unui program national de diminuare a nasterilor premature

Anual, aproape 15 la suta dintre copiii nascuti in Romania, sunt prematuri, numarul acestora fiind in crestere, in timp ce natalitatea este in scadere.

 

Prof.dr. Nicolae Suciu

Prof.dr. Nicolae Suciu

Seful Institutului pentru ocrotirea mamei si copilului, medicul Nicolae Suciu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste cresterea de la an la an a numarului de copii care se nasc prematur in Romania, crestere coroborata cu o scadere vertiginoasa a natalitatii. Medicul, care este si managerul Maternitatii Polizu din Capitala, este de parere, ca si alti specialisti din domeniu, ca ar trebui realizat un program national unitar de diminuare a nasterilor premature, iar reteaua de obstretica-ginecologie ar trebui sa isi intensifice eforturile astfel incat numarul acestor nasteri sa fie mai mic. Conform spuselor sale, aproape 15 la suta dintre copiii din Romania se nasc prematur anual, in timp ce natalitatea scade in acelasi interval, cu aproximativ 10 la suta. Prof. dr. Nicolae Suciu califica aceasta situatie drept un „paradox nedorit”, subliniind ca trebuie luate masuri urgente pentru diminuarea numarului de nasteri premature, iar cea mai buna modalitate de a actiona ar fi demararea unui program national in acest sens.

 

maternitatea bucurMedicul obstetrician mai spune ca unele discutii referitoare la acest subiect au fost purtate saptamana trecuta si cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, acesta aratandu-se la randul sau preocupat de problema. „Am avut o celula de lucru saptamana trecuta, cand ministrul Sanatatii ne-a pus pe toti drepti si a facut bine, pentru ca, daca nu ne adunam si nu contribuim toti la o fundamentare a unei atitudini profesionale, situatia nu are nicio sansa de indreptare. Acolo a reiesit ca, desi natalitatea scade cu aproape 10 la suta, numarul prematurilor creste. Este un paradox, nu se poate. Cred ca actualii decidenti politici sunt interesati sa indrepte putin din niste neajunsuri, poate si noi specialistii trebuie sa raspundem si sa venim cu solutii. Decidentul politic nu poate hotari el, el poate aloca resurse, dar pana la urma specialistul trebuie sa faca ce trebuie. Reteaua de obstretica-ginecologie trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a interfera cu cauzele care duc la nasteri premature. Nu cred ca facem chiar ce trebuie. Trebuie facut un program national unitar de diminuarea a nasterilor premature”, a declarat dr. Nicolae Suciu, seful Institutului pentru ocrotirea mamei si copilului.

 

0-248731-maternitate_7eb71302d9In opinia sa, una dintre cauzele care duc la nasteri premature este si faptul ca femeile nu sunt luate in evidenta din primul trimestru de sarcina, iar reteaua de medicina de familie ar putea sa fie mai implicata in aceasta problema. „Daca am dubla numarul celor care se iau in evidenta in primul trimestru, garantez ca s-ar diminua cu jumatate numarul nasterilor premature. As dori sa implicam mai mult reteaua de medicina de familie. Sa ducem munca de lamurire ca pacientele sa intre in evidenta din primul trimestru de sarcina si sa facem investigatii care pot anticipa o nastere prematura. Unele se prezinta in conditii nefavorabile, de la conditii locale infectioase la conditii morfologice materne, si nu in ultimul rand multe mame isi impart timpul intre serviciu, menaj si sunt suprasolicitate. Am inteles ca trebuie sa facem mai mult. Societatea de Obstretica Ginecologie se va mobiliza mai mult si trebuie sa facem mai mult”, a mai declarat medicul. Acesta a mai precizat ca principala problema nu o constituie resursa financiara ci resursa umana. „Un manager de spital spunea ca nu are incubatoare. Ma iertati! Eu sunt manager de mai multi ani. Intotdeauna am gasit resurse financiare. Nu resursa financiara este problema. Omul trebuie sa se si gospodareasca. Noi trebuie sa umblam si la resursa umana, sa le pregatim. Credem ca suntem foarte buni, nu suntem!” a incheiat pe un ton categoric managerul Maternitatii Polizu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*