Campania de vaccinare antigripală se reia la iarnă

20 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății nu va putea achiziționa următoarea tranșă de doze de vaccin mai devreme de inceputul lunii decembrie, dar se laudă cu incheierea contractului-cadru pe o perioadă de doi ani.

 

Campania de vaccinare antigripală a fost demarată în acest sezon mai mult la modul declarativ, după imunizarea festivă a ministrului Florian Bodog și a altor demnitari care s-au vaccinat cu primele doze sosite în țară. Medicii de familie din teritoriu așteptă încă să primească stocurile necesare, iar populația la risc fie își cumpără vaccinul din farmacii, fie se mulțumește cu „leacurile bunicii”.

Pâna acum, în țară nu au ajuns decat 19.000 de doze, pretext pentru ca minstrul Bodog să declare deschisă oficial campania de vaccinare antigripală și să se vaccineze în cadru oficial, împreună cu vicepremierul Marcel Ciolacu, deputatul Corneliu Buicu, senatorul Laszlo Atila și câțiva medici din grupul care face campanie pentru vaccinare, pentru a încuraja populația să se imunizeze.

Dozele trimise în teritoriu au fost însă în cantitați infime în comparație cu necesarul. Astfel, la Buzau au ajuns doar 350 de doze, în condițiile în care numărul persoanelor aflate în catregoriile de risc la nivelul județului este aproximativ 100.000. Cu aceste doze s-a procedat în primul rând la vaccinarea personalului medical din secțiile de mare risc, iar pacienții încă mai așteaptă ca o noua tranșă de doze să ajungă la medicii de familie.

 

Deși ministrul Bodog anunțase că se va demara campania în luna noiembrie, pentru ca apoi să se laude că aceasta a început înca de la finele lui octombrie, practic, vaccinarea va începe abia după 4 decembrie, destul de târziu față de perioada recomandată de specialiști, dacă ținem cont și de faptul că perioada necesară dobânditii imunității după vaccinare este de circa două săptămâni, iar la ușile cabinetelor medicilor de familie, ale pediatrilor din ambulatoriu și la urgență pediatrie ajung, zilnic, sute de pacienți cu afecțiuni respiratorii și pneumonii.

Deocamdată s-a imunizat doar o parte a personalului medical, pentru a se evita astfel răspândirea virusului gripal în unitațile sanitare, iar următoarea tranșă va ajunge abia după 4 decembrie în teritoriu. Ministerul Sănătații a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că a încheiat procedura de licitație electronică pentru achiziția de vaccin antigripal însă, conform procedurilor, trebuie să aștepte 10 zile pentru a trece perioada în care se pot depune contestații la această licitație, după care, în cel mai fericit caz, dacă nu sunt contestații, să se procedeze la livrare.

În condițiile în care specialiștii recomandă ca vaccinarea antigripală să se facă pâna cel tarziu la sfârșitul toamnei, iar începutul iernii se anunță a fi unul cu temperaturi scăzute și ninsori, e lesne de înteles că ministerul a pierdut startul și în această campanie, iar vaccinarea nu va evea efectele scontate.

 

Totuși, într-un comunicat remis pe această temă, ministrul Bodog nu uită menționeze că este pentru prima dată când Ministerul Sănătății va încheia un acord-cadru pentru achiziția vaccinului antigripal pentru o perioadă de doi ani, lasând astfel de înteles ca, cel puțin pentru sezonul viitor, nu vor mai exista întârzieri.

„Vom încheia acorduri-cadru pentru toate vaccinurile, în așa fel încât să nu mai ajungem în situația ca, la începutul anului viitor, din cauza faptului că nu a pornit procedura de achiziție, să ne confruntăm din nou cu lipsa de vaccinuri. Termenele de livrare vor fi stabilite astfel încât să existe predictibilitate în ceea ce privește necesarul de vaccinuri, iar livrarea să fie făcută în funcție de necesarul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică”, afirmă ministrul Bodog, citat în documentul respectiv.

Din fericire, până acum nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă.

Cele mai expuse categorii expuse riscului de a face complicații din cauza virusului gripal sunt persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, cei cu boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și gravidele.

 


Adaugati un comentariu


 

*