Primele doze de vaccin gripal au ajuns la Buzau

25 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acestea fac parte dintr-o transa de 19.000 de doze care au ajuns ieri in tara si care au fost distribuite in teritoriu. Ministrul Bodog si vicepremierul Ciolacu, primii vaccinati ai tarii.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat in aceasta dimineata ca primele  doze de vaccin gripal – pe care ministerul trebuie sa le achizitioneze si anul acesta tot din strainatate, in lipsa unui producator local – au ajuns ieri in tara. Imediat au fost demarate si procedurile de distribuire catre Directiile de Sanatate Publica din teritoriu, astfel incat campania de vaccinare antigripala din acest sezon va incepe, pana la sfarsitul lunii. Deocamdata, este vorba de o prima transa de 19.000 de doze, care vor fi folosite pentru imunizarea persoanelor aflate in categoriile de risc.  Bodog a precizat ca numarul total de doze contractate este de un milion.  „Vreau sa va anunt ca de ieri, prima cantitate de vaccin gripal a fost livrata in tara si este direct livrata la Directiile de Sanatate Publica, asa ca vaccinarea antigripala poate incepe. Contractul pentru cantitatea care este necesara pe tot anul la vaccin gripal urmeaza sa fie semnat pana la sfarsitul acestei luni”, este anuntul facut in aceasta dimineata de Florian Bodog, care a fost admonestat de premierul Mihai Tudose pentru intarzierea procedurilor de achizitie a vaccinului gripal, iar pentru asta, Amalia Serban, sefa Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, a platit cu functia.

Ulterior, ministrul a anuntat ca vaccinarea va incepe in luna noiembrie, pentru ca astazi sa precizeze ca acest lucru se poate intampla mai devreme, incepand cu zilele urmatoare.

 

Dr. Carmen Scantei

Dintre aceste doze, o mica parte au ajuns si la Buzau. Medicul Carmen Scantei, coordonatorul Compartimentului epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica a declarat ca s-au primit 350 de doze, o cantitate infima in comparatie cu necesarul existent la nivelul judetului. Medicul epidemiolog buzoian a mai precizat ca dozele primite vor fi folosite pentru imunizarea personalului medical din sectiile de mare risc, urmand ca pe masura ce numarul dozelor de vaccinuri va fi suplimentat, sa se treaca si la vaccinarea persoanelor din celelalte categorii de risc, al caror numar depaseste 100.000 de nivelul judetului.

Pana la acest moment, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica, nu s-au raportat cazuri de gripa in tara, insa sezonul rece abia a inceput. Cele mai expuse la viroze respiratorii si la complicatiile gripei sunt persoanele de peste 65 de ani, cele  cu boli cronice (in special boli respiratorii si cardiovasculare,  boli metabolice), copii si batranii institutionalizati, personalul medical si femeile gravide, carora specialistii le recomanda vaccinarea antigripala.

Ministrul Bodog a tinut sa sublinieze ca aceasta este perioada optima pentru inceperea campaniei de imunizare, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cei ai ECDC recomandand ca vaccinarile sa inceapa in perioada cuprinsa intre finalul lunii octombrie si jumatatea lunii noiembrie.

 

In acelasi context, ministrul Sanatatii a vorbit si despre Legea Vaccinarii, care recent a trecut de votul Senatului, anuntand ca, in paralel cu dezbaterile care au loc in Camera Deputatilor pe marginea proiectului, se lucreaza deja la redactarea normelor de aplicare, astfel incat sa nu se mai intarzie dupa ce legea ca trece si de aceasta camera.

Ministrul Bodog a adaugat ca in ultima perioada a existat o foarte mare presiune publica asupra celor care au lucrat la redactarea legii. Amenintarile si cuvintele injurioase l-au vizat si pe ministrul Bodog, care spune ca a primit astfel de mesaje pe Facebook imediat dupa ce legea a fost adoptata in Senat, dar sustine ca nu a fost intimidat, ci „le-am multumit si le-am urat la fel”.

Ministrul a reamintit ca legea nu si-a propus sa oblige pe nimeni sa se vaccineze, scopul acesteia fiind de a proteja sanatatea copiilor, in special, si a intregii populatii, in general. „Legea nu este despre obligativitate, legea este despre copiii nostri. Practic, am facut aceasta lege pentru a ne proteja copiii, pentru a ne proteja starea de sanatate a natiei, viitorul. Am doua fete si amandoua sunt vaccinate la zi si au facut si vaccinurile care nu sunt obligatorii pentru ca eu am incredere in aceasta parte a sistemului de sanatate, care este foarte importanta si are rolul ei. Acesta este motivul care imi da putere sa merg mai departe. Eu cred ca este cel mai important pas in a face preventie in Romania”, a mai spus Bodog.

 

Marcel Ciolacu s-a vaccinat antigripal

Prin intermediul comunicatului de presa remis de Ministerul Sanatatii se reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si  recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.  

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor  pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa”, se subliniaza in documentul amintit.

Totodata, MS precizeaza ca numarul dozelor de vaccin care se vor achizitiona in acest sezon este dublu fata de cel de anul trecut, astfel incat „sa asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane aflate in grupele de risc”.

Fata de temerile induse de antivaccinisti privind siguranta vaccinului, MS face precizarea ca acesta „corespunde tuturor recomandarilor biologice  ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si cerintelor Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale”. 

Pentru a da un exemplu, ministrul Florian Bodog, vicepremierul Marcel Ciolacu si presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, Corneliu Buicu, s-au vaccinat, astazi, chiar la Palatul Parlamentului, unde au participat la Forumul Pro-Imunizare, pentru a da un exemplu si a indemna parintii sa-si imunizeze copiii.    

 

 


Adaugati un comentariu


 

*