Amalia Serban – „tapul ispasitor” in scandalul vaccinului gripal

21 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Sefa Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii a fost demisa de ministrul Bodog, dupa nemultumirile exprimate de premierul Tudose in sedinta de Guvern.

 

Mai sunt doar cateva zile pana in luna octombrie, cand ar fi recomandat sa inceapa campania de vaccinare impotriva virusurilor gripale. Romania nu are insa, pana la aceasta data, nicio doza de vaccin in stoc, desi in sezonul anterior au fost confirmate in laboratorul de referinta 758 de cazuri de gripa, iar 27 de persoane au decedat din cauza complicatiilor acestei boli prevenibile prin vaccinare (niciuna dintre persoanele decedate nu fusese imunizata).

In deschiderea sedintei de Guvern de astazi, premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, pentru modul „lent” in care se desfasoara procedura de achizitie a vaccinului.

Intrebat de premier „cum sta” cu stocurile, ministrul Sanatatii a raspuns ca un scolar emtionat: „Vaccinurile antigripale sunt in procedura de achizitie”…

Iar dialogul a continuat aproape ca la gradinita:

Cu cate tulpini, domnule ministru? Ca am inteles ca sunt niste vaccinuri cu trei tulpini si unele cu patru tulpini”, a cerut lamuriri premierul.

Este vaccinul care a fost recomandat de catre Institutul National de Sanatate Publica”, a raspuns ministrul Sanatatii.

Si cate tulpini are acesta?”, a vrut sa stie seful Executivului.

Cred ca trei tulpini. Este in procedura de achizitie pentru persoanele care se gasesc internate in spital va fi prima transa de vaccinuri – la sfarsitul acestei luni”, i-a raspuns Bodog, dupa cateva clipe de ezitare. „Doar pentru persoanele aflate la risc. Celelalte urmeaza ca la sfarsitul lunii octombrie sa se incheie procedura”, a continuat ministrul sa se justifice ca un scolar prins cu „copiuta”.

 

Si, ca „un soldat disciplinat”, Ministrul Bodog a continuat:Am trimis Corpul de control la Directia de Sanatate Publica pentru a verifica care a fost motivul si cine este raspunzator si voi lua masuri. Vaccinarea pentru antigripal incepe la mijlocul lunii octombrie si la sfarsitul lunii octombrie. Asa este recomandarea venita de la OMS”, a incercat sa explice, pe indelete, mininistrul Sanatatii.

Premierul Tudose i-a cerut ministrului Bodog sa-i concendieze pe functionarii responsabili pentru intarzierea demararii procedurilor de achizitie a vaccinurilor gripale: „In fiecare an jucam in acelasi film cu manualele si cu vaccinurile – incepe licitatia in ziua in care trebuie distributia. De ce? Ca sa o facem pe urgenta, ca sa ia altcineva… Pai de cate ori trebuie sa o patim? E functionar public, dar… Aveti o multime de departamente in minister, poate e functionar public la lifturi, nu la achizitii. Si poate faceti si o sesizare la organele competente”, a „decretat” premierul Mihai Tudose.

Amalia Serban

Ca un „soldat constiincios”, ministrul Sanatatii si-a insusit critica si s-a „executatimediat. Dupa sedinta de Guvern, chiar in aceasta dupa-amiaza, a anuntat demiterea medicului Amalia Serban din functia de director general al Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica.

A demonstrat astfel ca a inteles sugestia sefului Executivului, care i-a cerut, in fata intregului Cabinet: „Domnule ministru Bodog, chiar nu se poate asa ceva! Nu vreti sa vina controlul dupa ce oamenii aia nu mai lucreaza la noi? Ca eu cred ca din martie puteau sa-si dea seama ca vine octombrie. Hai, sa ne dea in judecata. Hai sa ne asumam si lucrul acesta, domnule ministru! Nu se poate ca din cauza la doi functionari care incep procedura in septembrie pentru octombrie sa sufere o tara, nu se poate asa ceva!”, a reactionat Tudose.

Potrivit comunicatului de presa remis de Ministerul Sanatatii „pe fondul intarzierilor inregistrate la procedura de achizitie a vaccinului antigripal, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, anunta astazi demiterea din functie a Amaliei Serban, director general al Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii”.

Gasirea „tapului ispasitor” nu rezolva insa criza vaccinurilor, asa ca este posibil ca si anul acesta, ca si in cel anterior, sa avem vaccinul gripal disponibil abia cand gripa isi va fi facut deja de cap. Sa ne rugam sa nu se intample ca in cazul rujeolei…

 


Adaugati un comentariu


 

*