Vaccinarea antigripala incepe in noiembrie

15 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Cel putin aceasta este noua promisiune a ministrului Sanatatii, Florian Bodog, care a anuntat la sfarsitul acestei saptamani ca primele doze de vaccin contractate vor ajunge in tara cel mai tarziu la inceputul lunii viitoare.

 

Vaccinam sau ne laudam? Certat de premierul Mihai Tudose, in ultima decada a lunii septembrie, pentru ca nu a asigurat stocurile de vaccin gripal pentru a se putea demara capmania de vaccinare in octombrie, asa cum indica specialistii OMS, ministrul Florian Bodog a gasit repede un „tap ispasitor”, aruncand vina pe directoarea Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Amalia Serban, pe care a si concediat-o.

A promis insa ca vaccinul „este in procedura de achizitie, pentru persoanele care se gasesc internate in spital va fi prima transa de vaccinuri – la sfarsitul acestei luni”(septembrie -n.r.), iar pentru „celelalte urmeaza ca la sfarsitul lunii octombrie sa se incheie procedura”.

Vaccinul gripal nu a ajuns insa decat in farmacii si in clinicile private care au si demarat imunizarea. Marea majoritate a populatiei, adica persoanele cu risc incluse in Programul national grtuit de imunizare, trebuie insa sa mai astepte. Pana cel putin la inceputul lunii viitoare, potrivit ultimei promisiuni a ministrului Sanatatii, facuta la sfarsitul acestei saptamani.

 

Florian Bodog

Scapat ca prin „urechile acului” si ramas la carma Ministerului Sanatatii atat dupa motiunea simpla in care era acuzat, printre altele, tocmai de lipsa vaccinurilor, ministrul Florian Bodog a anuntat ca vaccinarea antigripala a populatiei din grupele de risc va incepe la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie.

El a precizat ca a fost finalizata „procedura pentru achizitia unei cantitati mai mici de vaccin antigripal, decat este necesara pe tot anul. Aceasta procedura este in curs de finalizare si primele doze de vaccin vor veni in teritoriu, in asa fel incat la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie sa putem incepe vaccinarea celor care sunt la risc. La inceputul lunii noiembrie vom avea intreaga cantitate de vaccin antigripal, in toata tara. Ceea ce vreau sa va spun este ca indicatiile OMS de vaccinare pentru acest an sunt sfarsitul lunii octombrie pentru inceputul vaccinarii, si vaccinarea sa continue cat mai mult”, a afirmat Florian Bodog, mentionand ca Ministerul Sanatatii doreste sa achizitioneze o cantitate cat mai mare de vaccin, pentru o acoperire vaccinala cat mai mare.

 

Gripa sezoniera este o infectie virala acuta, cauzata de virusurile gripale care circula in special in sezonul rece, in intreaga lume. Se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta si este caracterizata prin declansarea brusca a febrei, tuse (de obicei seaca), dureri de cap, dureri musculare si articulare, indispozitie severa (senzatia de disconfort), durere in gat si nas cu secretii. Tusea poate fi severa si poate dura 2 sau mai multe saptamani. Majoritatea persoanelor se vindeca intr-o saptamana – 10 zile, fara a fi nevoie de ingrijire medicala.

Gripa sezoniera poate cauza insa boli grave sau deces in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, care prezinta un risc crescut de imbolnavire. Cel mai mare risc de complicatii apare in randul femeilor gravide, copiilor cu varsta mai mica de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 59 de luni), varstnicilor, persoanelor care sufera de afectiuni medicale cronice precum HIV/SIDA, astm si afectiuni cardiace sau pulmonare cronice, precum si in randul personalului din sistemul de ingrijire medicala si sociala. Complicatiile gripei pot fi prevenite, insa, prin vaccinare.

Conform estimarilor OMS, gripa ataca, anual, aproximativ 5-10% dintre adulti si 20-30% dintre copii. La nivel global, epidemiile anuale de gripa genereaza 3-5 milioane de cazuri de boli grave si pana la 500.000 de decese. In Europa  au fost estimate 22 milioane de imbolnaviri cu virus griapl, 3,5 milioane de spitalizari si 171.000 de decese in absenta vaccinarii.

 

Virusurile gripale sufera frecvent mutatii, iar evolutia lor antigenica impune adaptarea anuala a compozitiei vaccinului, pentru a i se putea garanta eficienta. Anual, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor, iar producatorii de vaccinuri realizeaza vaccinurile gripale, in fiecare an, in functie de virusurile circulante.

In prezent, majoritatea vaccinurilor impotriva gripei sezoniere sunt trivalente, ceea ce inseamna ca acestea ofera protectie impotriva a trei tulpini ale virusului gripal: doua tulpini A si o tulpina B (B/Victoria sau B/Yamagata). Circularea ambelor tulpini B in ultimele sezoane gripale a ingreunat insa activitatea OMS de a recomanda care tulpina B sa fie incorporata in vaccinurile gripale trivalente. Prin adaugarea celei de-a doua tulpini B la vaccinul VaxigripTetra® , Sanofi Pasteur a rezolvant problema imprevizibilitatii circularii acesteia, extinzand astfel protectia impotriva gripei. Vaccinul a obtinut autorizatia de punere pe piata in Uniunea Europeana in iunie 2016, iar in Romania, in august 2016. Pentru sezonul 2017-2018, acest vaccin este disponibil in 24 de tari, iar pe piata farmaceutica romaneasca se gaseste inca de la inceputul acestei luni.

 

OMS include vaccinurile gripale tetravalente in recomandarile sale, declarand caDisponibilitatea vaccinurilor gripale tetravalente ar putea oferi o protectie marita impotriva virusurilor gripale de tip B, iar recomandarile nu trebuie sa se limiteze la vaccinul trivalent”. Asa ca… nu intamplator l-a intrebat premierul pe ministrul Sanatatii „cate tulpini” contin vaccinurile gripale care se vor administra populatiei din Romania in acest an. Bodog a raspuns insa ezitant – „cred ca trei tulpini” – si a incercat sa duca discutia in alta directie…

Vaccinarea impotriva gripei sezoniere previne, in medie, intre 1,6 milioane si 2,1 milioane de cazuri de gripa, intre 45.300 si 65.600 de spitalizari si intre 25.200 si 37.200 de decese, in fiecare an.

Din perspectiva sanatatii publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente in locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu pana la 1,6 milioane de cazuri de gripa, 37.300 de cazuri de spitalizare asociata gripei si 14.800 de decese asociate gripei in UE pe parcursul unui deceniu .

 


Adaugati un comentariu


 

*