Produsele farmaceutice „înghit” 10% din cheltuielile lunare ale românilor

17 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Suma estimativă alocată lunar de fiecare gospodărie din România pentru medicamente și alte produse farmaceutice se ridică la 70 de lei, fiind mai mare cu peste 10 lei față de anul 2012.

 

Un raport Coface dat publicității zilele acestea relevă faptul că, pentru produse nealimentare, o gospodărie din România cheltuiește cei mai mulți bani într-o lună pe tutun, locul al doilea în topul cheltuielilor fiind reprezentat de carburant. O sumă importantă revine și cheltuielilor pentru produse farmaceutice, categorie aflată pe locul al treilea în acest top, pentru care fiecare gospodărie alocă, în medie, 70 de lei lunar, reprezentând 10% din totalul cheltuielilor. Studiul mai relevă ca aceste produse au avut un preț relativ constant în ultimul an, iar cheltuielile lunare destinate produselor farmaceutice au crescut cu peste 10 lei față de anul 2012. Acest fapt se datorează în principal deschiderii de noi farmacii, noi puncte farmaceutice și depozite de medicamente, în perioada de timp scursă de atunci, studiul relevând în acest sens faptul că anul trecut s-a înregistrat maximul ultimilor 6 ani de unități de acest gen, numărul total fiind de 9.947.

Astfel, având la dispoziție o ofertă mai bogată, românii au început s cheltuiască mai mult pe produse farmaceutice, implicit, crescând și profitabilitatea în acest sector, de la 31,% în 2015 la 3,9% în 2016, ceea ce le-a permis la mai bine de jumătate de companiile farmaceutice din țară să facă noi investiții.

 

Studiul s-a bazat pe analiza datelor financiare pe anul 2016 depuse de 1.634 de companii farmaceutice, companii ce au generat o cifră de afaceri consolidată de 27,5 miliarde de lei. Toate companiile analizate au înregistrat în 2016 o evoluţie pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 15% faţă de 2015, profitabilitatea aflându-se, de asemenea, într-o uşoară creştere.

„Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul a avut o evoluţie de 15% în 2016, comparativ cu anul precedent, cu toate că peste o treime dintre companiile analizate s-au confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri. Deşi a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, una din două firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condiţiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, se arată în raportul Coface.

Documentul mai menționează că valoarea totală a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat în 2017 la 751 de milioane de euro, din care 512 milioane de euro au fost exporturi către Uniunea Europeană. Principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai României sunt Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, doar aceste trei țări reprezentând 55%.

 

În schimb, totalul importurilor s-a ridicat anul trecut la 2,9 miliarde de euro, aproximativ 2,6 miliarde de euro provenind din ţările Uniunii Europene.

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizată evoluţia companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro, la nivelul lunii iulie 2018. În ultimii trei ani, 2016 – 2018, numărul incidentelor a fost în creştere, la fel ca numărul companiilor cu incidente.

„Analizând din punct de vedere trimestrial anii 2016-2018, se poate vedea că majoritatea incidentelor au fost înregistrate în trimestrul al II-lea din 2018. Pentru sectorul comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice, se remarcă, din punct de vedere al comportamentului de plată, scăderea numărului de companii cu datorii la bugetul de stat în ultimii doi ani, ca în aproape toate sectoarele, dar menţinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indică modificarea calibrului companiilor publicate de ANAF pe listele cu obligaţii restante. De asemenea, a crescut uşor şi numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro cu incidente în ultimii doi ani, acestea fiind predominant minore. În ceea ce priveşte dosarele în instanţă deschise împotriva firmelor din sectorul analizat, numărul acestora a fluctuat de-a lungul perioadei analizate, având un trend uşor crescător în 2017”, mai menționează autorii studiului Coface.


Adaugati un comentariu


 

*