Medicii de familie vor contacta pacienții vulnerabili, pentru a-i îndemna să se vaccineze

7 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Mesaje similare vor fi transmise și prin intermediul organizațiilor de pacienți, iar săptămânal, va fi transmis un mesaj Ro-alert.

 

Autoritățile recurg la noi metode prin care încearcă să convină cât mai multe persoane să se vaccineze în această perioadă, pentru a se proteja măcar în ultimul moment și a evita astfel supraaglomerarea spitalelor, ocupate deja la limita maximă. Astfel, încă de ieri, buzoienii dar și locuitorii din alte zone ale țării au primit mesaje Ro-alert, prin care sunt îndemnați să se informeze din surse oficiale, să respecte regulile de protecție sanitară și, nu în ultimul rând, să meargă să se vaccineze, în cazul în care nu au făcut-o încă.

Astfel de mesaje vor fi transmise săptămânal, ca urmare a unei decizii agreate de Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare, al cărui președinte, dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat că mesaje similare vor fi transmise și prin intermediul caselor județene de asigurări de sănătate, către pacienții cu afecțiuni cronice aflați în evidențe. „În cadrul CNCAV, am agreat să transmitem săptămânal un mesaj prin sistemul Ro-alert, în care să transmitem importanţa respectării măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 şi de informare din surse oficiale, precum şi recomandarea foarte fermă de vaccinare. Mai mult decât atât, vor fi transmise mesaje şi prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către pacienţii cu afecţiuni cronice, pacienţii care se află în evidenţa Casei Naţionale de Asigurări Sănătate cu afecţiuni cronice”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

 

De asemenea, autoritățile au solicitat și sprijinul medicilor de familie, prin intermediul reprezentanților organizațiilor profesionale. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii medicilor de familie în CNCAV şi am căzut de comun acord că una dintre modalităţile prin care putem să creştem conştientizarea importanţei şi a beneficiilor vaccinării ar fi contactarea individuală oamenilor, a pacienţilor din listele proprii, în mod deosebit a celor vulnerabili, care să se facă în perioada următoare prin toate canalele de comunicare pe care dumnealor le au şi prin care ţin legătura în mod uzual cu pacienţii”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, menționând că urmează să aibă loc întâlniri și cu reprezentanții organizațiilor de pacienți cu boli cronice, pentru ca aceștia să disemineze același mesaj în rândul celor pe care îi reprezintă.

Dr. Angela Mazdrag, președinta Patronatului Medicilor de Familie din Buzău, spune însă că „medicii de familie fac acest lucru încă de la începutul pandemiei, dar mesajele neclare și uneori contradictorii ale autorităților, precum și mesajele antivaccin ale unor persoane care nu au nicio legătură cu sănătatea sau cu dovezile științifice au dus la ceea ce vedem astăzi cu toții. În plus, ar trebui să știe domnii oficiali că tot noi, medicii de familie, suntem cei care vaccinăm de la începutul campaniei, în centrele fixe și  în cele mobile și ulterior în cabinete, plătiți, neplătiți sau plătiți după șapte luni de muncă și expunere, așa că nu există pacient pe care să nu-l fi informat deja și căruia să nu-i explicăm în continuare beneficiile vaccinării”.

 

Dr. Angela Mazdrag, președinte Patronat Medici Familie Buzau

Dr Angela Mazdrag le reproșează însă autorităților că, pe lângă comunicarea defectuoasă pe care au abordat-o mai ales în perioada verii când deși specialiștii avertizau că vine valul patru, la noi s-a lăsat de înțeles că „am învins pandemia” și cei mai mulți dintre cei care erau oricumindeciși să se vaccineze, au înțeles că nu mai este nevoie de protecție, nici prin vaccinare, nici prin respectarea celorlalte reguli de prevenție. „În plus, nu înțelegem de ce nu s-au constituit centre de radiologie destinate special pacienților COVID și postcovid și de ce nu s-a aprobat ca medicii de familie, care știu foarte bine să facă acest lucru, să poată elibera rețete pentru tartarea celor cu forme ușiare, în fază incipientă, ca să nu se mai ajungă la aglomerarea sptalelor și la situația critică pe care o vedem cu toții. Nici acum, în ceasul al 12-lea, nu este prea târziu să se revizuiască deciziile în acest sens, iar asta ar duce la scăderea presiunii pe spitale și la limitarea răspândirii virusului. Păi… dacă pacientul este nevoit să mergă tot la spital pentru a beneficia de tratament cu Favipiravir, pentru că acest medicament nu se comercializează decât prin farmaciile cu circuit închis, chiar dacă noi l-am consultat și considerăm că poate fi tratat ambulator, adică acasă, nu se rezolvă nimic. Mulți pacienți, știind acest lucru, vor continua să nu meargă la medic, pentru că se tem să intre în spital, și se vor trata după ureche sau vor sta netratați până când vor ajunge în stare critică… Așa că degeaba le spunem noi ce este bine, dacă nu suntem lăsați și să-i ajutăm cum trebuie”, concluzionează medicul de familie buzoian.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre procedura de administrare a celei de-a treia doze de vaccin, după ce Agenția Europeană Medicamentului a transmis zilele trecute recomandări în acest sens. Acesta a precizat că azi se vor stabili, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, categoriile de pacienți care vor beneficia de cele trei doze de vaccin pe baza de ARN mesager în schema inițială.

În momentul de faţă, noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă. Se va face o informare a ANMDM şi ulterior vor fi informaţi profesioniştii din domeniul Sănătăţii, tocmai pentru a cunoaşte care vor fi indicaţiile pentru trei doze de vaccin de la prima schemă, aşa încât persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze” a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare. Celelalte categorii de persoane pot primi doza booster la șase luni după ce au primit schema completă, iar în cazul celor care vor primi trei doze în schema inițială, se are în vedere administrarea unei a patra doze booster după șase luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*