Medicii de familie au un rol esențial în programarea on-line pentru vaccinarea anti-Covid

29 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Platforma dedicată programărilor on-line a fost operaționalizată la începutul acestei săptămâni, urmând să devină disponibilă persoanelor din categoriile de risc și populației generale, odată cu trecerea la etapele următoare ale campaniei de imunizare.

 

Programarea pentru vaccinarea anti-Covid a persoanelor din grupele de risc și a populației generale se va putea face fie prin medicul de familie, fie telefonic sau on-line, așa cum au anunțat anterior autoritățile. Odată cu demararea campaniei de imunizare a fost operaționalizată și platforma on-line destinată programărilor pentru vaccinare, iar coordonatorii campaniei au explicat care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a face o astfel de programare on-line.

Trebuie precizat în primul rând că, la acest moment, platforma poate fi utilizată doar de lucrătorii din domeniile Sănătății și Asistenței sociale, cei care fac pare din prima categorie care beneficiază de noul vaccin. Se estimează că vaccinarea acestora se va finaliza la finele lunii ianuarie și începutul lui februarie, după care se va trece la etapa a doua, ce vizează imunizarea persoanelor din categoriile de risc și a celor care lucrează în domenii importante pentru asigurarea bunului mers al societății. Din acel moment, platforma va putea fi utilizată și de cei din aceste categorii, urmând ca din primăvară, să devină accesibilă populației generale, odată cu demararea celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare.

Reprezentanți autorităților au mai precizat că programarea on-line prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuţia dozelor de vaccinare şi evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare.

 

Platforma este disponibilă pe site-ul oficial destinat informării cu privire la vaccinarea anti-Covid și poate fi accesată prin intermediul butonului PROGRAMEAZĂ-TE, aflat în partea superioară a paginii. De asemeena, aceasta poate fi accesată și prin link direct la adresa https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.

Primul pas este crearea unui cont, prin completarea unui formular cu datele personale și numărul de telefon și stabilirea unei parole de acces. În acest cont, utilizatorii pot avea acces la la datele referitoare la programare, date ce conțin centrul de vaccinare la care se va face imunizarea, data administrări primei doze și data rapelului. În momentul programării, platforma va genera și un document pe baza căruia utilizatorul va avea acces in centrul de vaccinare, la datele stabilite. Cel mai important element de pe actul respectiv îl constituie un cod QR care va fi scanat la momentul prezentări în centru, documentul putând fi prezentat și în format electronic, direct de pe telefon.

 

De asemenea, identificarea poate fi făcută și pe baza actului de identitate, pe care utilizatorii trebuie să îl aibă asupra lor. Cadrele medicale și lucrătorii din asistența socială pot deja să se programeze on-line, urmând ca, pe măsură ce se va trece la etapele următoare, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 să anunțe disponibilitatea și pentru celelalte categorii de populație. Pentru informații mult mai detaliate despre această platformă, utilizatorii au la dispoziție și un manual de utilizare on-line.

Utilizarea platformei este sigură, fiind vorba de o aplicație dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a pus la dispoziție și tabletele care vor fi utilizate de personalul medical din centrele de vaccinare. Cu ajutorul acestora se va realiza accesul securizat în aplicaţia Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, pusă la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a avea evidenţa vaccinărilor.

Platforma şi sistemele informatice puse la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au fost astfel dimensionate şi configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate şi măsuri specifice de securitate cibernetică, pentru ca datele să fie în deplină siguranță și să nu existe riscul blocării sistemului.

 

Dr. Angela Mazdrag

Un rol important în îndrumarea pacienților către imunizare și în realizarea programărilor va reveni medicilor de familie, care cunosc istoricul medical al pacienților și vor ști dacă aceștia pot fi eligibili pentru vaccinare. În plus, nu toți pacienții vor putea să apeleze soluția programării on-line, iar rolul medicilor de familie va fi de a-i îndruma către centrele de vaccinare și de a-i ajuta să se programeze. În acest sens, dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a precizat că nu au fost încă primite de către medicii de familie recomandări oficiale din partea autorităților, însă aceștia sunt dispuși să se implice. „Vom răspunde solicitărilor și ne vom implica în campania de vaccinare împotriva Covid-19, în măsura posibilităților, astfel încât să nu neglijăm și celelalte îndatoriri pe care le avem față de pacienții noștri. Încă nu știm cum vom proceda cu pacienții care ni se vor adresa în privința vaccinării, dar cu siguranță că se vor stabili de comun acord anumite proceduri, pe măsură ce se va trece la etapele următoare ale campaniei. Deocamdată am primit o listă cu centrele de vaccinare din județ și urmează să stabilim cum se va proceda. Ne vom implica și în activitatea din cadrul acestor centre, mulți colegi exprimându-și deja disponibilitatea în acest sens. Din cauza condițiilor speciale pe care le impune actualul vaccin, acesta nu poate fi administrat în cabinetele medicilor de familie, însă dacă vor apărea și noi tipuri de vaccin care să permită acest lucru, desigur că vom vaccina și la cabinet. Deocamdată așteptăm să se treacă în etapa a doua și să se stabilească niște proceduri concrete”, a declarat dr. Angela Mazdrag.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*