Programare on-line pentru testarea Covid-19 a angajaților din sectoare de activitate cu risc

9 iulie 2020 | 0 comentarii |

Beneficiază de această oportunitate doar angajații din Capitală, care vor putea să se testeze gratuit în cadrul programului derulat de  Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

 

La nivelul Capitalei se derulează, de câteva săptămâni, programul „Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă”, în cadrul căruia angajații din anumite sectoare de activitate, care sunt expuși, prin natura activității, unui risc sporit de infectare cu noul coronavirus, se pot testa gratuit.

În acest mod se împiedică apariția unor focare la locurile de muncă, dar și răspândirea infecției în rândul populației, având în vedere că activitatea acestor angajați presupune și interacțiunea cu clienții și alte categorii profesionale. Programul se adresează în mod special angajaților din sectorul farmaceutic, celor din domeniul alimentației publice, angajaților firmelor de curierat, celor din mass-media și sportivilor din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti.

De la jumătatea săptămânii, aceștia au la dispoziție o platformă on-line, unde se pot înscrie voluntar pentru testare, în urma înscrierii urmând a fi programați în acest sens.

 

De acest program pot beneficia 3.000 de persoane care vor fi testate gratuit în cadrul spitalelor și laboratoarelor cu care ASSSMB colaborează în acest proiect, costurile aferente fiind decontate de Primăria Capitalei, bugetul total aprobat pentru acest proiect fiind de 633.000 lei.. Astfel, pentru fiecare test efectuat în unitățile medicale publice sau private, primăria va vira către acestea suma de 200 de lei, aceasta fiind și suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o decontează pentru o testare.

Odată înscrise pe platforma on-line, persoanele care doresc să își facă acest test și au calitatea de angajați în unul din domeniile enumerate mai sus vor fi programate la una dintre unitățile medicale înscrise în program, urmând apoi a fi contactate pe baza datelor pe care le-au menționat la înscriere, comunicându-li-se data, ora și unitatea medicală la care trebuie să se prezinte pentru efectuarea testului.

 

Gabriela Firea

Primarul Gabriela Firea a precizat că, spre deosebire de testările efectuate de autoritățile sanitare, acest program se adresează unor categorii care nu se încadrează în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Ea a adăugat că, în cazul în care vor fi depistate persoane pozitive, unitățile medicale care au efectuat testarea vor anunța INSP și Direcția de Sănătate Publică, pentru a se lua măsurile necesare de internare sau izolare a persoanei respective. Totodată, în aceste cazuri, unităţile medicale afiliate, în cadrul cărora au fost testați pacienții pozitivi, îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecţiei.

Primăria Capitalei mai are în derulare o acțiune care vizează testarea altor 3.000 de persoane, personal asimptomatic din cadrul serviciilor de utilitate publică și companiilor municipale aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi expus în mod direct riscului de îmbolnăvire, prin programul „Pentru cei care NU stau acasă”, iar testările se efectuează la spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.

Testăm pentru București” este un alt program de testare, în care s-au înscris peste 11.000 de persoane, pentru a fi testate gratuit cu aparate RT-PCR. Până în prezent, aproape 4.700 au fost deja testate în acest proiect, prin intermediul clinicilor de stat și private, partenere în program.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*