UMF Cluj efectuează testări la cerere, pentru Covid-19

26 august 2020 | 0 comentarii |

Decizia a fost luată de conducerea universității în scopul degrevării laboratoarelor acreditate care analizează probele recoltate de autoritățile sanitare de la persoanele suspecte de infecția cu noul coronavirus.

 

În perioada sezonului estival laboratoarele au fost asaltate de o serie de cereri de teste pentru Covid-19 venite din partea populației, îndeosebi de persoane care voiau să plece în vacanță în străinătate și aveau nevoie de un document care să ateste că nu sunt infectate cu noul coronavirus, pentru a putea intră în țările de destinație. Chiar dacă a trecut vârful sezonului, iar perioada vacanțelor este pe sfârșite, laboratoarele continuă să primească multe solicitări în acest sens, de această dată, cei întorși din concediu dorind să se asigure că nu s-au infectat în perioada sejurului.

Astfel, multe laboratoare fac din ce în ce mai greu față și apar întârzieri în analizarea probelor recoltate de autoritățile sanitare de la persoanele suspecte de Covid-19, probe care trebuie prelucrat cu prioritate.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, care încă din iulie s-a implicat în acțiunile de testare RT-PCR, la solicitarea spitalelor și autorităților, pentru a scădea presiune asupra laboratoarelor, a anunțat că a decis să realizeze și testări la cerere, pentru persoane fizice, instituții, societăți comerciale și alte entități, în vederea depistării mai rapide a posibilelor cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în speranța că astfel va contribui la limitarea răspândirii virusului responsabil de boala Covid-19.

 

Așadar, cei interesați să se testeze contra-cost se pot programa telefonic la numărul 0374 834 810, iar în momentul în care se vor prezenta pentru recoltarea probelor trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate.

Recoltările se realizează în amfiteatrul Gheorghe Bilaşcu, din strada Victor Babeş nr. 1, de marţi până joi, între orele 7:00 şi 9:00, iar tariful este de 290 de lei pentru o testare.

Costul poate fi însă negociat, în situația în care se solicită un număr mare de teste, cum ar fi în cazul unei instituții sau societăți comerciale care dorește să își testeze tot personalul.

Reprezentanții UMF Cluj mai precizează, într-un comunicat, că rezultatele se comunică în 24 de ore prin e-mail, însă pot fi ridicate și în format print de la centrul de recoltare. La cerere, documentul poate fi redactat și în limba engleză.

 

Prof. dr. AncaBuzoianu

Universitatea clujeană dispune de două centre de determinare, înființate încă din luna martie și deservite de medici specialişti, biologi şi chimişti specializaţi pentru analizele de biologie moleculară, având o capacitate de diagnostic de 240 de teste pe zi. Până la acest moment, în cele două centre ale UMF Cluj au fost efectuate peste 21.000 de teste, toate la solicitarea unităților medicale și ale autorităților de sănătate publică. În același timp,  universitatea este pregătită să devină centru de formare pentru specialişti de laborator, calificaţi să utilizeze tehnica RT-PCR.

Rectorul Anca Buzoianu a declarat referindu-se la decizia de a efectua și testări la cerere că „am încercat, prin mobilizarea tuturor resurselor, să fim alături de colegii noştri medici în bătălia pentru sănătate. Prin astfel de demersuri, universitatea îşi onorează responsabilitatea asumată pentru binele societăţii şi va depune şi în viitor toate eforturile pentru a contribui cu profesionalism la acţiunea comună de luptă împotriva acestei epidemii”.

 


Adaugati un comentariu


 

*