Ministrul Sănătății a dat „milităria jos din pod” la DSPM București

7 august 2020 | 0 comentarii |

Secretarul de stat general maior medic Ionel Paul Oprea va coordona Direcția de Sănătate Publică a municipiului București, în urma unei decizii a ministrului Sănătății Nelu Tătaru.

 

G-ral medic Paul Oprea

Scandalurile repetate din ultima vreme vis-a-vis de activitatea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) l-au determinat pe ministrul Sănătății să coboare „milităria din pod”, pentru a face ordine în instituție, după scandaluri repetate privind anchete epidemiologice ratate sau chiar inexistente, în contextul epidemiei de Covid-19.

Cireașa de pe tort” a fost, probabil, faptul că, în cursul nopții de joi spre vineri, la Institutul „Marius Nasta” au ajuns două microbuze, cu câte 15 persoane confirmate cu coronavirus, între care și trei minori fără părinți și speriați, pentru a fi evaluați. Astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a decis să-l desemneze „pe secretarul de stat general maior medic Ionel Paul Oprea să preia, în cadrul atribuțiilor ce le deține la nivelul MS, coordonarea activității Direcției de Sănătate Publică București până la remedierea deficiențelor constatate la nivelul acestei instituții”, se precizează într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății, în care se menționează și că ministrul i-a solicitat secretarului de stat să continue și evaluarea activității acestei instituții, demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica. Se pare, astfel, că sistemul medical românesc nu se poate eficientiza decât sub coordonare militarizată, generalul Oprea fiind cel care a făcut ordine și la Suceava, unde a preluat conducerea spitalului județean după ce lucrurile scăpaseră de sub control și coronavirusul făcea ravagii.

 

În plus, ieri, Patronatul Medicilor de Familie din București a reclamat, printr-un memoriu adresat Ministrului Sănătății și CNAS, că în DSP-uri, deși personalul a fost suplimentat „rapid și în mod neașteptat de mult”, se dorește să ca medicii de familie să fie implicați în activitățile care revin exclusiv DSP. „Nu trebuie să ne ocupăm noi de anchetele epidemiologice, nu trebuie să le furnizăm noi date și nici să le completăm fișele. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le facă DSP-ul, susțin medicii de familie. Iar pe deasupra, juristul instituției i-a amințat cu acțiuni în justiție și reclamații la Colegiu Medicilor, dacă nu-și asumă responsabilitatea „de a decide despre pacient, dacă trebuie internat sau nu. Or, asta nu face medicul de familie. Conform Legii 136, pacientul trebuie internat 48 de ore, evaluat, după care se decide dacă merge acasă, refuză să se interneze, dacă rămâne internat. Noi trebuie să ne ocupăm doar de concediile medicale și monitorizarea lor după ce ajung la domiciliu”. În plus, medicii spun că nici problema concediilor medicale pentru persoanele testate pozitiv sau pentru contacții izolați nu s-a reglementat, deși s-au făcut nenumărate demersuri în acest sens. „Direcția Sanitară, nu ni le trimite nici nouă, nici pacienților. Pentru că circuitul nu implică medici de familie, deciziile trebuie să ajungă la pacient și pacientul să vină la noi cu decizia de carantină. (…) Și pacienții sunt bulversați, se lovesc de un zid. Li se spune: luați legătură cu medicii de familie care trebuie să va completeze fișele. Dar asta nu e posibil, am recomandat medicilor să nu intre în acest circuit, nu e treaba noastră să decidem ce face pacientul, subliniază medici de familie.

 

Nelu Tătaru

Aceste episoade s-au adăugat avertismentului Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), potrivit căruia testarea pentru Covid-19 în clinicile private din București ar putea fi sistată de săptămâna viitoare, în condițiile în care statul nu a acoperit nici acum costurile pentru testele realizate de la începutul pandemiei.

Ministrul Sănătății dă însă asigurări că va continua și intensifica activitățile de identificare a infecției cu SARS-CoV-2 în cadrul Programului Național de prevenire, supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. „Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul național în luna martie a acestui an. Am pornit de la 1 centru în care se prelucrau probele și, după o muncă susținută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate și încluse în program. Dorim o creștere a numărului de puncte de testare și o intensificare a activităților. Există un buget de aproximativ 200 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

 

În ceea ce privește situația din București la care a făcut referire PALMED, Ministerul Sănătății informează că a alocat DSPMB peste 50, 9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizare în centrele acreditate din Capitală, dar că pentru realizarea plăților este necesar ca reprezentanții DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanțare. Menționăm că, o primă solicitare de acest fel a fost înregistrată de MS la începutul acestei săptămâni pentru suma de 1,7 milioane de lei. Pentru această sumă au fost depuse documente justificative. Ieri, 6 august 2020 a mai fost depusă o nouă solicitare pentru suma de peste 8, 1 milioane de lei pentru care se așteaptă documentele justificative”, se menționează în comunicatul MS.

Având în vedere aceste aspecte, ministrul Sănătății i-a cerut directorului general pentru asistență medicală și sănătate publică din cadrul MS, în subordinea căruia se află direcțiile de sănătate publică, să înceapă de urgență demersurile pentru finanțarea solicitărilor și să ia măsurile necesare pentru urgentarea finanțării activității de testare de la nivelul unităților medicale din Capitală.

Ar mai fi de subliniat că Direcțiile de Sănătate Publică sunt instituții-cheie în gestionarea epidemiei de coronavirus, fiind cele care ar trebui să gestioneze anchetele epidemiologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*