Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de COVID-19

11 martie 2020 | 0 comentarii |

Este prima pandemie cauzată de un coronavirus, a declarat directortul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că toată lumea „trebuie să se implice” și să facă ceea ce trebuie, cu calm.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis că, în contextul în care COVID-19 afectează aproape toate țările lumii se poate aprecia că noul coronavirus „poate fi caracterizat drept o pandemie”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, la briefingul de presă susținut astăzi, la Geneva.

OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi, atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune”, a afirmat acesta.

Menționând că aceasta este „prima pandemie cauzată de un coronavirus”, directorul OMS a atras atenția că PANDEMIE  este un cuvânt care „ folosit uşor ori în mod neglijent (…) poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a mai spus dr. Ghebreyesus.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreye

Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli și apare atunci când un virus apare și se răspândește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”. Unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie. Foarte important, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.

Directorul OMS a subliniat că „nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”.

 

Conform celui mai recent bilanţ, noul coronavirus afectează 114 țări, numărul cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la 118.000 la nivel global, iar aproape 4.300 de oameni au murit. În România

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS, care a declarat că OMS este „profund preocupată de nivelurile alarmante de răspândire și de severitate a virusului, cât și de nivelurile alarante de inacțiune” manifestate de anumite state.

Ghebreyesus a subliniat însă că deși s-a declarat pandemie, încă este posibil să se reducă numărul de infecţii noi, prin politici de sănătate și măsuri ferme, exprimându-și convingerea că „toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii”.

Cea mai recentă pandemie, pentru gripă H1N1 (gripa porcină), a fost declarată în 2009. Sute de mii de oameni au fost infectați, la nivel global, dar rata de deces a fost sub 1%.

Ciuma bubonică (moartea neagră) este considerată cea mai mare catastrofă a umanității și a apărut în Asia Centrală în 1330, a făcut ravagii în China de Est și India, s-a extins spre vest prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ajungând în Europa în 1347. Se crede că a ucis o treime din populația globului.

Gripa spaniolă (1918) este considerată cea mai agresivă gripă din istorie, din cauza căreia peste 500 de milioane au fost infectați, iar rata de mortalitate a fost între 10% și 20%.

 


Adaugati un comentariu


 

*