Ministerul Sănătății va putea primi donații de medicamente și dispozitive medicale

29 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Până acum, legea permitea doar spitalelor, ONG-urilor și unităților de asistență socială să primească astfel de donații.

 

Unul dintre primele ordine semnate de noul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, este un document legislativ care modifică și completează normele privind donațiile de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, vaccinuri, seruri şi consumabilele aferente. Aceste norme erau prevăzute într-un ordin de ministru emis în 2011 și prevedeau că aceste donați pot fi primite doar de spitale, unități de asistență socială și ONG-uri.

Ministerul Sănătății, în calitate de instituție publică, nu era inclus pe lista beneficiarilor care puteau primi astfel de donații, iar noua conducere a considerat că aceste prevederi trebuie schimbate.

Astfel, ordinului din 2011, i-a fost adăugat un nou articol ce prevede că „Ministerul Sănătății poate accepta donații de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, vaccinuri, seruri şi consumabilele aferente, precum și echipamente medicale pentru alte unități sanitare ori pentru centre de vaccinare, spre a fi distribuite către acestea și utilizate pentru acordarea de servicii medicale”.

 

De asemenea, ministerul poate distribui aceste materiale și către ONG-uri și centre de asistență socială, entități care pot beneficia în continuare și individual de astfel de donații.

Beneficiarul donaţiei trebuie să fie o unitate sanitară cu farmacie de circuit închis, o unitate de asistenţă socială sau o organizaţie neguvernamentală care are încadrat personal medical autorizat – medic sau farmacist – conform legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în noul act legislativ.

Acesta face referire și la prospectele medicamentelor donate, care pot fi traduse în limba română atât de donator, cât și de beneficiar – și nu doar de beneficiar, așa cum era prevăzut până acum.

Rămân în continuare în vigoare prevederile conform cărora sunt acceptate ca donaţii numai produse care respectă normele de calitate şi siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare.

 

Totodată, înaintea expedierii donaţiei, donatorul trebuie să obţină avizul de donaţie eliberat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, pentru medicamente şi dispozitive medicale, respectiv de Ministerul Sănătăţii, pentru vaccinuri.

Ordinul mai prevede că sunt acceptate ca donaţii numai medicamentele autorizate de punere pe piaţă în Spaţiul Economic European sau Statele Unite ale Americii, însă nu vor fi acceptate medicamentele, vaccinurile și serurile returnate de pacienți la farmacii.

Documentul mai prevede că „termenul de valabilitate al medicamentelor donate nu va fi mai mic de 8 luni de la data solicitării avizului de donaţie. Fac excepţie medicamentele al căror termen de valabilitate este mai mic de 2 ani, pentru care data expirării poate fi de cel puţin o treime din termenul de valabilitate din momentul intrării în ţară”.

 


Adaugati un comentariu


 

*