Ministrul Bodog solicita reuniunea de urgenta a ministrilor sanatatii din UE

19 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta a reactionat ca urmare a unor semnale privind iminenta disparitie a unor medicamente de pe piata romaneasca si cauta solutii pentru stoparea exportului paralel.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a adresat o solicitare omologului sau Jevgeni Ossinovski din Estonia, tara care detine presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, privind convocarea de urgenta a Consiliului de Ministri ai Sanatatii pentru a identifica si aplica solutiile care sa conduca la eliminarea exportului paralel de medicamente. Demersul ministrului roman vine ca urmare a unor informatii aparute in ultima perioada in spatiul public, privind posibila retragere a unor noi medicamente de pe piata autohtona, produse care ar urma sa ia calea exportului paralel.

Intr-un comunicat remis in aceasta dupa-amiaza de Ministerul Sanatatii se arata ca autoritatile din domeniu au luat pana acum o serie de masuri pentru a impiedica acest export paralel de medicamente, dandu-se ca exemplu blocarea exportului de vaccnuri si alte medicamente prevazute in programele nationale de sanatate, insa pare sa fie nevoie de implicare la nivel mai inalt.

Intrucat masurile luate in Romania au nevoie si de sustinerea unor norme adoptate la nivel european, Florian Bodog a solicitat convocarea de urgenta a ministrilor sanatatii din tarile UE, pentru a cadea de acord asupra unor astfel de reglementari.

 

In comunicatul Ministerului Sanatatii se mai arata ca este nevoie de o schimbare fundamentala a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel incat interesul pacientilor si drepturile lor sa primeze cu adevarat in fata intereselor comerciale.

„Romania sustine cu toata fermitatea, prin reprezentantii sai, modificarea substantiala a reglementarilor europene din domeniul medicamentelor. In prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar, dar efectele sale pun in pericol accesul cetatenilor la medicamentele de care au nevoie. Tara noastra nu va accepta ca interesul pacientului roman sa fie afectat de practicile comerciale care nu respecta si nici nu reflecta, de fapt, valorile europene sau principiile morale”, se mai precizeaza in document.

 

Pana la primirea unui raspuns din partea omologului sau estonian referitor la reuniunea ministrilor din UE, ministrul Florian Bodog a mers la Cluj si la Bistrita, pentru a fi alaturi de victimele furtunii de duminica noapte si a se intalni cu autoritatile locale si medicale care gestioneaza activitatea din teren. La Bistrita, ministrul Sanatatii a declarat ca acesta „fiind al doilea judet afectat dupa Timisoara, am decis sa vizitez victimele acestei furtuni. Am vazut pagubele produse la nivelul Spitalului Judetean, si la spitalul din Beclean sunt pagube. Domnul prefect pregateste o evaluare pentru sedinta de Guvern de joi, unde vom intra cu o hotarare care vizeaza despagubiri pentru institutiile publice afectate. M-am asigurat ca pacientii sunt bine tratati, am discutat cu copilul salvat de bunicul lui, care din pacate a decedat. Copilul este intr-o stare foarte buna, medicii m-au asigurat ca maine va fi externat, am vorbit si cu bunica, internata la Terapie Intensiva. Pacientii sunt bine, SJU Bistrita este un spital la standarde europene. In Bistrita mai sunt internate doua persoane iar in Beclean tot doua”, a declarat Florian Bodog, care a mentionat ca pe langa ranitii de aici, alte circa 20 de persoane, ranite in timpul vijeliilor din zona de vest a tarii, se afla in continuare internate la spitalele din Timisoara si Arad.

 

Eugen Tomac

In lipsa ministrului Bodog, Ministerul Sanatatii a fost vizitat, tot in cursul zilei de astazi, de o delegatie formata din mai multi parlamentari ai Partidului Miscarea Populara, condusa de presedintele executiv al partidului, Eugen Tomac. Acestia au venit intr-o vizita inopinata, asa ca li s-a comunicat ca ministrul era plecat in teritoriu si au fost primiti de secretarul de stat Rodica Nassar.

Conform declaratiilor lui Eugen Tomac, vizita parlamentarilor PMP s-ar fi datorat refuzului ministrului de de a participa la intalnirile grupurilor parlamentare ale partidului pentru a discuta despre prioritatile guvernarii pe sanatate. „I-am adresat o invitatie domnului Bodog sa vina la grupurile parlamentare ale PMP pentru a discuta despre prioritatile guvernarii pe sanatate. Am ramas profund dezamagiti de faptul ca domnia sa, la fel cum fac multi pesedisti, a tratat cu multa aroganta aceasta invitatie si, pentru ca nu a onorat invitatia noastra, am venit astazi aici, am aflat ca are program cu publicul, dar nu este la minister. Consideram ca acest dialog intre Opozitie si Guvern este spre binele cetatenilor, iar ministrii care nu vor raspunde invitatiei noastre vor fi vizitati direct in birou”, a declarat Eugen Tomac.

In replica, Ministerul Sanatatii a remis un comunicat in care se arata ca „reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au primit niciun fel de invitatie, oficiala sau informala, la dezbaterea din Parlament pe tema Sanatatii. Ca de fiecare data, ministrul Florian Bodog ar fi onorat aceasta invitatie a Parlamentului, ca semn de respect pentru inalta institutie si pentru fiecare dintre reprezentantii sai”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*