Distribuitorii europeni de medicamente acuză Ministerul Sănătății de dezinformare prin omisiune
Aceștia susțin că în comunicatul referitor la participarea ministrului Bodog la reuniunea ministrilor Sănătății de la Bruxelles nu s-ar fi prezentat toate informațiile, pentru a evidenția faptul că propunerile României au fost susținute de majoritatea celor prezenți, deși lucrurile au stat altfel.
Ministerul Sănătății din România este pus într-o lumină nefavorabilă la nivel european, după ce Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a remis un comunicat, ca răspuns la un document similar al instituției, în care participarea ministrului Florian Bodog la reuniuniea ministrilor Sanătății din țările UE era prezentată ca un real succes în campania pe care acesta o poartă împotriva exportului paralel de medicamente.
Sanatateabuzoiana.ro a relatat pe larg despre întalnirea de le Bruxellex, pe baza informațiilor oficiale transmise de Ministerul Sănătății, fără a împărtăși însă entuziasmul inspirat de titlul comunicatului, dar poziția ADEM aduce noi date în acest caz. Conform reprezentanților agenției, datele făcute publice de minister sunt prezentate trunchiat, astfel încât să pună într-o lumina favorabilă prestația ministrului Bodog, cand, în realitate, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Mesajul principal, inserat și în titlul comunicatului de la Ministerul Sănătății era acela că „Miniștrii Sănătății din UE susțin poziția României referitoare la problema exportului paralel de medicamente”, însă reprezentanții distribuitorilor europeni de medicamente susțin exact contrariul, precizand că documentul nu relatează toate informațiile despre întâlnirea de la Bruxelles, iar susținerea „totală” a propunerilor înaintate de Florian Bodog ar fi venit de fapt doar din partea Greciei și Ungariei.
Reprezentanții ADEM susțin, îmtr-un comunicat remis ulterior celui publicat de Ministerul Sănătății, că informațiile care lipsesc din acest document se referă la prețurile inechitabile practicate de industria farmaceutică în UE, cu defavorizarea implicită a pacienților din statele cu economii deficitare precum România, dar și la costurile foarte ridicate pentru autorizarea centralizată, simultană în toate țările UE, a unor medicamente.
Coralia Kreyer, directorul executiv al asociației, susține că „propunerile domnului ministru Bodog referitoare la exportul paralel, nu numai că nu se regăsesc în comunicatele de presă sau declarațiile Consiliului UE referitoare la rezultatele acestei reuniuni (publice pe consilium.europa.eu), dar, din comunicatul ministerului sunt omise informații prezentate atât în discursul domnului ministru, cât și în alocuțiunile celorlalți oficiali UE, care completează tabloul crizei medicamentelor în general și poziționează România într-un context mai larg”.
În continuare, aceasta precizează că în urma audierii intervențiilor tuturor celor 27 de ministri, prezenți la reuniunea de la Bruxelles, a fost surprinsă să constate că „majoritatea” despre care se vorbește în comunicatul Ministerului Sănătății, în ceea ce privește susținerea propunerilor lui Florian Bodog, este reprezentată de fapt doar de două state, respectiv Ungaria și Grecia. „Acest fapt nu exclude însă susținerea europeană privind favorizarea accesibilității și disponibilității medicamentelor, cu respectarea prevederilor europene în vigoare care vizează atât libera circulație, cât și concurența, fără discriminarea unui anumit tip de jucător din piața farmaceuticelor, fie el producător sau distribuitor. Interpretarea ministrului Bodog în ceea ce privește susținerea europeană a restricționării/interzicerii exportului este, în acest context, una unitară și discriminatorie”, mai susține Coralia Kreyer, care consideră comunicatul MS unul de dezinformare prin omisiune, prin prezentarea unor informații astfel încât ministrul să fie pus într-o lumina favorabilă. ADEM reamintește că distribuitorii paraleli din România au răspuns pozitiv solicitărilor autorităților de reglementare din domeniul medicamentului, atât în cazul crizei vaccinurilor și a imunoglobulinelor, dar și a unor medicamente retrase de pe piață. ADEM România este o asociaţie afiliată EAEPC European Association of Euro-Pharmaceutical Companies şi reprezintă doar un segment al sectorului de distribuție en-gros, ce operează în afara lanţului de distribuţie clasic, respectiv, efectuează comerţ intracomunitar.
Desigur, Florian Bodog nu are nicio scuză că și-a atribuit merite pe care nu le are și s-a făcut de râs, dar să nu le plângem de milă nici celor din industria farma. Nicioată nu au ieșit în pierdere și au demonstrat că știu să „lupte” cu toate armele și pe toate „fronturile” pentru a-și atinge obiectivele, ir acum, au profitat. Nu putem să nu remarcăm însă că ministrul Bodog și-a făcut singur „de dragoste” cu „buruieni de urât”, când a crezut că poate duce cu „minciunica” pe toată lumea. Iar faptul că a acceptat suspendarea taxei clawback, pentru anumite medicamente, a fost probabil cea mai proastă mișcare pe care a făcut-o în ultima vreme. A fost, probabil, calea cea mai ușoară pentru a-și menține scaunul. Cei care vor profita vor fi însă cei din industria farma care, odată pornit „tăvălugul”, nu se vor opri din văicăreli, iar când vor simți că pot obține un avantaj vor recurge la noi amenințări cu dispariția medicamentelor ieftine de pe piață sau a celor care nu au înlocuitori.
Să fim serioși, nu suntem cu toții așa ușor de prostit de comportamentul greilor farma care nu este altceva decât șantaj, pentru a-și crește veniturile. Iar pentru exemplificare, să luăm în discuție banalul paracetamol și vom constata că cel clasic costă vreo 2 lei/ cutie, iar produsele mai noi, comercializate sub tot felul de denumiri, deși conțin aceeași substanță activă și nu acționează cu nimic diferit, sunt de zeci de ori mai scumpe… Așa că giganții farma vor continua să-și promoveze medicamentele de ultimă generație, de pe urma cărora profitul obținut este mai mare, și nu va fi deloc ușor ca cineva să le țină piept….