Bodog a pledat la Bruxelles pentru măsuri de control al exportului paralel de medicamente

11 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta a solicitat Comisiei Europene să instituie un mecanism de control și reglementare a exportului paralel la nivel european, fiind în asentimentul celorlalți ministri ai sănătății din țarile UE.

 

Cu sabia lui Damocles deasupra capului, având la dispoziție mai puțin de o săptămâna pentru a rezolva problema aprovizionării cu imunoglobuline, ministrul Florian Bodog a participat, zilele trecute, la reuniunea Consiliului Miniștrilor UE pentru Sănătate. Una dintre temele principale de discuții abordată de ministrul român a fost exportul paralel de medicamente, fenomen care a dus la dipariția unor tratamente importante de pe piața autohtonă.

Cu această ocazie, Florian Bodog și-a susținut poziția exprimată anterior, solicitând Comisiei Europene să înființeze, de urgență, un mecanism de control și reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de către companii și de reglementare a situațiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piață a medicamentelor. În timpul intervenției pe care a avut-o cu ocazia reuniunii de la Bruxelles, ministrul român al Sănătății a semnalat și faptul că unele companii farmaceutice nu respectă obligația de a asigura stocurile de medicamente după notificarea retragerii de pe piață, lucru care creează probleme în asigurarea continuității aprovizionării pieței.

„Această situație împarte cetățenii Europei în două categorii, cei care primesc tratamente adecvate și la timp și cetățeni europeni care sunt în imposibilitatea de a se trata corespunzător”, a subliniat demnitarul român.

 

Propunerea făcută de acesta a fost susținută și de ceilalți ministri ai Sănătății din țările UE  prezenți la reuniune, care la rândul lor au confirmat că și statele din care provin se confruntă cu probleme similare,cauzate de exportul paralele de medicamente.

Spre exemplu, oficialul Ungariei s-a declarat pe deplin de acord cu soluțiile propuse de România, subliniind necesitatea asigurării unui cadru legal european care să asigure accesul la medicamente în funcție de capacitatea de finanțare a statelor membre, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat posteveniment. În același document se menționează că ministrul sănătății din Malta a precizat că aprovizionarea cu medicamente nu trebuie să țină cont doar de interesele comerciale, iar pacienții trebuie sa aibă accesul garantat, în timp ce oficialul grec a fost chiar mai tanșant, spunând ca „este nepermis ca industria farma să șantajeze autoritățile în ceea ce privește punerea și menținerea unor medicamente pe piață”.

 

Vytenis Andriukaitis

În comunicatul Ministerului Sănătății referitor la participarea ministrului Bodog la reuniunea de la Bruxelles se menționează și intervenția ministrului olandez, ce  a propus măsuri care să asigure posibilitatea ca pacienții europeni să poată achiziționa medicamente din orice țară membră UE, ținând cont de faptul că medicamentele nu au același grad de accesibilitate în toate statele.

Intervenții similare au avut și ministrii din Slovenia, Slovacia, Italia, Lituania, Cipru, Suedia, Croația, Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, cu toții fiind de acord că se impun măsuri urgente la nivelul Uniunii, în privința exportului paralel de medicamente. S-a vorbit și despre prețul mult prea ridicat al medicamentelor inovatoare, precum și de accesul mai dificil la medicamente al pacienților din țările mici sau despre extinderea cooperării între statele membre pentru achizițiile comune de medicamente.

La reuniune a fost prezent și comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, care a declarat că „problema exportului paralel este importantă și trebuie analizată atent, iar în urma propunerilor exprimate de oficialii din sănătate la această reuniune, vor fi gândite măsuri care să rezolve această problemă”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*