Deputatul Dănuț Păle susține acordarea de jutoare de stat pentru crescătorii autohtoni de păsări și porci

11 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Medicul veterinar buzoian consideră că măsura va duce, treptat, la reducerea importurilor și la asigurarea unei alimentații mai sănătoase, atât în beneficiciul fermierilor cât și al consumatorilor.

 

Dr. Danut Pale – deputat Buzau

În cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-au aflat, în dezbatere, două proiecte de Lege care au ca scop eficientizarea sectorului avicol și pe cel al creșterii porcinelor. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol și Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie își propun să acorde ajutoare de stat pentru investiții în locuri de cazare în ferme de reproducție, inclusiv pentru prima populare, în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de creștere, de reproducție, exploatare sau incubație, după caz.

Aceste ajutoare de stat vor da crescătorilor posibilitatea să aibă o producție crescută, ceea ce va duce treptat la o scădere a importurilor, lucru benefic pentru toată lumea, indiferent că vorbim despre producători sau consumatori. În plus, ambele categorii de animale sunt, la rândul, lor mari consumatoare de cereale, porumb, grâu și orz sau oleaginoase, iar prin creșterea numărului de capete dintr-o fermă se va determina creșterea producției și valorificarea superioară a materiilor prime”, susține medicul veterinar Dănuț Păle, deputat de Buzău și vicepreședinte al Comisiei de agricultură, coinițiator al proiectelor menționate.

 

Cele două acte normative vor reglementa aria și criteriile de eligibilitate a celor care vor putea primi aceste ajutoare, cheltuielile eligibile, modalitatea de accesare a programului. Una din condițiile pe care cei care accesează aceste ajutoare vor trebui să o îndeplinească în cazul primirii fondurilor este cea de a continua desfășurarea activității de reproducție în sectorul suinelor și de reproducție sau de creștere în cel avicol pe o perioadă de minim 10 ani de la finalizarea investiției.

Ajutoarele de stat care dorim să fie acordate fermierilor au foarte multe avantaje. De la creșterea siguranței și securității alimentare printr-o mai mare disponibilitate de produse autohtone și asigurarea produselor în stare proaspătă pentru industria alimentară, până la asigurarea locurilor de muncă prin menținerea activităților productive și încurajarea asocierii producătorilor din aceste sectoare”, a subliniat Dănuț Păle.

Cele două proiecte au trecut deja de Senatul României și vor ajunge în curând în plenul Camerei Deputaților.

 


Adaugati un comentariu


 

*