Dănuț Păle: „Nu poți face legi bune dacă nu ai contact cu realitatea!”

30 august 2019 | 0 comentarii |

Medicul veterinar deputat buzoian a participat la o nouă ședință „pe teren” a Comisiei de Agricultură, a vizitat mai multe obiective economice și a stat de vorbă cu fermierii și procesatorii din domeniul agricol din Bihor.  

 

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-a aflat în județul Bihor, în perioada 27-28 august, unde a continuat seria ședințelor „pe teren”, care în premieră a avut loc în județul Buzău. Agenda de lucru a deputaților a inclus vizite la mai multe obiective economice, dar și ședința comisiei, desfășurată la Oradea.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat trei inițiative legislative, respectiv „Proiectul de Lege pentru abrogarea art. 29 indice 1 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004”; „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991” și „Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 220/2018 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale”.

 

Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al comisiei, a declarat, cu această ocazie, că este extrem de importantă „conectarea” legiuitorilor și a guvernanților „la realitățile din teren, contactul direct cu cetățeanul, cu fermierul, cu autoritățile locale și aflarea direct de la sursă care este starea de fapt, care sunt problemele pe care le întâmpină și ce nevoi au pentru ca activitățile pe care le desfășoară să se realizeze în bune condiții sunt cele mai importante în actul de legiferare. Nu poți lua cele mai bune decizii pentru agricultură și domeniile adiacente dacă nu ai contact cu realitatea și asta încercăm să obținem prin efectuarea acestor vizite în județele României. Mă bucur de faptul că la întâlnirea din Oradea au participat fermieri și reprezentanți ai autorităților alături de care am purtat un dialog constructiv pe teme legate de accesarea fondurilor europene, lucrările de îmbunătățiri funciare, zona montană, programul de susținere a crescătorilor de suine Mangalița și Bazna sau reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere. Un exemplu foarte interesant, care arată că agricultura românească se îndreaptă într-o direcție bună, mi se pare cel dat de Președintele Consiliului Județean Bihor care ne-a spus că în urmă cu un deceniu frontiera era evidentă dar, prin aplicarea programelor agricole, acum granița nu mai este atât de vizibilă, culturile autohtone fiind concurente cu cele ale vecinilor”.

 

Deputații au efectuat vizite la Liceul Tehnologic Salonta, Stația de Pompare Ant, cea mai mare din țară, ferma de bizoni de la Salonta, cea mai mare cu abator autorizat din Europa, o fabrică de procesare legume proaspete și congelate și o afacere de familie dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene care produce mezeluri și preparate din carne,.

Învățământul profesional și tehnic cu profil agricol trebuie dezvoltat cât mai mult. Modernizarea bazei materiale a școlilor care promovează învățământul agricol este foarte importantă pentru ca viitorul agriculturii să țină pasul cu tendințele în domeniu și vom analiza ce măsuri putem lua în acest sens. Ferma de bizoni, fabrica de procesare a legumelor sau producătorii de mezeluri care au accesat fonduri pentru a-și extinde afacerea sunt exemple de bune practici și dovezi că munca susținută și investițiile în astfel de domenii coroborate cu o bună înțelegere a modului de funcționare a întregului proces de producție au rezultate foarte bune, atât pentru cei care activează în agricultură, cât și pentru economia zonei, dar și pentru populația generală care, astfel, are posibilitatea să concume alimente autohtone, sănătoase”, a subliniat Dănuț Păle.

La începutul săptămânii viitoare, deputații se vor întoarce în Parlament pentru deschiderea lucrărilor unei noi sesiuni ordinare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*