Finanțare europeană pentru digitalizarea procedurilor de autorizare și avizare în Sănătate

30 august 2019 | 0 comentarii |

Scopul urmărit este reducerea birocrației și a timpilor de așteptare pentru eliberarea diferitelor documente de către Ministerul Sănătății și Direcțiile Sanitare.

 

La mai puțin de o săptămână de când proiectul pentru îmbunătățirea acoperirii vaccinale înaintat de Ministerul Sănătății a fost aprobat pentru finanțare europeană, autoritățile au anunțat că un al doilea proiect, din cele șapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), va beneficia de fonduri europene pentru implementare. Noul proiect vizează simplificarea și digitalizarea procedurilor de autorizare și avizare la nivelul direcțiilor de sănătate publică și al Ministerului Sănătății (MS), finanțarea pe care autoritățile o vor primi din fonduri europene fiind în valoare de peste 21 de milioane de lei.

Ministrul Sorina Pintea spune că un astfel de proiect era mai mult decât necesar, fiind gândit pentru a reduce birocrația și a crește transparența instituțională. „Vom reduce timpii de așteptare prin digitalizarea serviciilor de avizare și autorizare, arhivarea electronică, digitalizarea fluxurile de lucru de bază din minister. Proiectul are și o componentă de formare profesională prin instruirea a 200 de persoane implicate în acest proces de implementare a soluțiilor informatice”, a declarat aceasta, citată într-un comunicat la Ministerului Sănătății.

 

În document se mai arată că proiectul va crea posibilitatea constituirii la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și la nivelul Ministerului Sănătății a dosarelor electronice pentru avizare și autorizare, prin implementarea înregistrării electronice si a arhivarii electronice a documentelor.

Totodată, va fi eliminată posibilitatea dublării unor documente și va fi evitată inconsecvența datelor și informațiilor existente la nivelul instituțiilor respective, potrivit aceluiași document.

Proiectul presupune și înființarea unui portal prin intermediul căruia cetățenii vor avea acces mai facil la formularele electronice, pe care le vor putea completa on-line, platforma creând și posibilitatea de încărcare a documentelor necesare dosarelor de solicitare pentru diverse autorizații și avize. Cu ajutorul acestui instrument se intenționează să se elimine, treptat, obligativitatea depunerii documentelor în sistem letric, solicitanții nemaifiind astfel nevoiți să se deplaseze la sediul instituției, să stea la coadă la ghișee sau să fie „plimbați” de la un birou la altul.

 

În acest scop se va înființa un  mecanism electronic ce va permite schimbul de informații între instituție și cetățeni, prin intermediul portalului care va fi lansat.

Nu în ultimul rând, proiectul cu finanțare europeană presupune și digitalizarea dosarelor de avizare și autorizare din arhiva fizică a DSP-urilor și a ministerului. Vor fi arhivate electronic dosarele din ultimii trei ani, iar în acest mod, personalul angajat va avea un acces mai facil la aceste documente, atunci când trebuie să acorde vizele anuale, durata procesului fiind astfel mult diminuată, iar timpul de așteptare pentru cei care necesită aceste vize fiind mult mai scurt.

Toate acestea nu se vor întâmpla însă „peste noapte”, durata de implementare a proiectului fiind de trei ani.

În urmă cu cinci zile, un alt proiect depus de Ministerul Sănătății a fost aprobat pentru finanțare europeană, în valoare de 22 de milioane de lei, pentru creșterea acoperirii vaccinale în România, durata de implementare a acestuia fiind tot de trei ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*