Tot mai mulți pacienți cu intoleranță la gluten, diagnosticați în ultimii 10 ani

Medicii vorbesc de o creștere de 5 până la 10 ori a numărului de cazuri identificate în această perioadă, precizând că boala este încă sever subdiagnosticată.

 

Azi se încheie  campania derulată în premieră în România, care a fost demarată la jumătatea luni trecute la Craiova și urmează să-și consume ultimul episod la Sibiu. Este vorba de o caravană de informare și testare pentru boala celiacă, așa cum mai este denumită forma severă a intoleranței la gluten, caravană al cărei itinerar a inclus nouă orașe importante. Astăzi, caravana a ajuns în ultima sa destinație, după ce, săptămâna aceasta a poposit la Brașov, Cluj, Oradea și Timișoara.

Cu ocazia acțiunii de la Cluj, medicul Alina Popp, pediatru gastroenterolog la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, partener în organizarea acestei campanii, împreună cu Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de boală celiacă identificate în România în ultimii ani. Medicul a precizat că numărul cazurilor a crescut de 5-10 ori în ultimii 10 ani, iar boala continuă să fie sever subdiagnosticată, dat fiind faptul că simptomele intoleranței la gluten pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni. „Statisticile arată că intoleranţa la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase şi uşor de confundat cu cele specifice altor afecţiuni. În absenţa diagnosticului şi a unui tratament, persoanele dezvoltă afecţiuni autoimune invalidante care dacă rămân netratate, pot duce la complicaţii grave şi chiar deces”, a declarat medicul Alina Popp.

 

Creșterea numărului de cazuri diagnosticate în ultimii ani nu înseamnă neapărat că mai multe persoane au dezvoltat intoleranță la gluten în această perioadă, ci se explică printr-o mai bună rată de diagnostic. Se estimează că între 250.000 și un milion de români suferă de boala celiacă, însă doar 5% dintre aceștia sunt diagnosticați corect.

Dr. Alina Popp a mai precizat că, în cazul copiilor, boala celiacă generează anemie severă, încetinirea procesului de creștere și fragilitate la nivelul sistemului osos, ceea ce face ca pacienții să sufere fracturi în mod frecvent.

La copii, ne putem confrunta cu anemie severă, care nu se rezolvă cu tratamentul obişnuit, sau cu o statură foarte mică, un copil cu boală celiacă fiind cel mai mic din clasă, deşi este bine hrănit şi îngrijit. De asemenea copiii cu această problemă fac des fracturi”, a explicat medicul.

 

În privința adulților cu boala celiacă, medicul a menționat că absenteismul de la locul de muncă, eficienţa scăzută, tulburările de somn sau tulburările digestive sunt primele semne ale bolii, însă mulți le ignoră și evită să consulte un specialist. „Intoleranţa la gluten de tip autoimun, este o afecţiune serioasă şi poate deveni gravă dacă pacientul nu ţine o dietă strictă fără gluten. Complicaţiile sunt variate şi pot afecta foarte multe dintre organe; putem avea o tulburare a metabolismului osos, osteoporoză, putem avea o tulburare de fertilitate, depresivă sau neurologică sau tulburare hepatică” a declarat medicul, adăugând că singurul tratament cunoscut la acest moment este dieta fără gluten.

Dieta trebuie urmată toată viață, în caz contrar existând riscul iminent al apariției unor complicații precum malnutriție severă, cu întârzierea dezvoltării la copii, osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer. Alimentele care trebuie evitate cu desăvârșire de către cei cu intoleranță la gluten sunt pâinea, biscuiții, pastele făinoase și produsele de panificație, în general. Este permis consumul de mălai, popcorn și produse ce au la bază hrișcă sau mei.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*