Rezultatele primei campanii naționale de testare a intoleranței la gluten

24 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Concluziile specialiștilor confirmă statisticile la nivel european privind incidența acestei afecțiuni.

 

Inițiatorii primei caravane de testare și informare în privința bolii celiace, cunoscută și sub denumirea de intoleranță la gluten, au făcut publice rezultatele acțiunii derulate timp de o lună și jumătate în 10 orașe din țară. Acțiunea a reprezentat o premieră pentru România, fiind inițiată de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România și derulată în colaborare cu specialiști din cadrul Centrului de Management pentru Boala Celiacă de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Caravana a parcurs în perioada 16 iulie – 30 august orașele Bucureşti, Craiova, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Oradea, Timişoara şi Sibiu, cu prilejul fiecărei opriri fiind efectuate gratuit testări pentru depistarea bolii celiace, tuturor celor care au anumite simptome ce ar putea fi asociate acestei afecțiuni. Acțiunea s-a adresat și pacienților deja diagnosticați cu această boală, care au beneficiat în cadrul caravanei de sfaturi venite din partea specialiștilor, având în vedere că este vorba de o afecțiune pentru care încă nu a fost găsită o soluție terapeutică pentru vindecare.

În cele 10 orașe în care a poposit caravana au fost testate 870 de persoane, un procent de 1% dintre acestea fiind diagnosticate cu intoleranță la gluten.

 

Reprezentanții ARIG spun că acest rezultat este în concordanță cu statisticile europene, care indică faptul că 1% din populație suferă de această afecțiune, fiind pentru prima dată când această estimare se confirmă și la nivelul țării noastre. Într-un comunicat remis pe această temă se menționează că „statisticile la nivel european estimează că 1% din populaţie suferă de boală celiacă. Rezultatele caravanei România fără gluten confirmă pentru prima dată această statistică şi la nivelul României. Peste 1.500 de pacienţi cu afecţiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discuţii, prezentări şi testări. Caravana a oferit în paralel şi primul program de pregătire a medicilor pentru boala celiacă, prin care 370 de medici au participat la sesiunile de formare profesională, pentru perfecţionare în diagnosticarea corectă a afecţiunilor induse de intoleranţa la gluten”.

 

La nivel național, se estimează că numărul real al pacienților cu boală celiacă ar putea fi mai mare, însă doar 5% dintre aceștia sunt diagnosticați corect, fiind vorba de o afecțiune sever sub-diagnosticată, atât în România, cât și la nivel global. Acest fapt se datorează simptomelor multiple și ușor de confundat cu cele ale unor altor afecțiuni comune, intoleranța la gluten fiind încadrată în categoria bolilor rare.

Simptomele pot varia de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Specialiștii spun că, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicaţii grave, acesta fiind și motivul principal pentru care ARIG, împreună cu partenerii săi, au avut inițiativa demarării acestui proiect.

Cum spuneam, intoleranța la gluten este o boală incurabilă, iar singurul tratament pe care trebuie să îl urmeze pacienții constă într-o alimentație specială, din care trebuie să lipsească cu desăvârșire produsele care conțin gluten, această dietă trebuind să fie respectată pentru tot restul vieții.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*