Persoanele cu intoleranta la gluten ar putea scapa de aceasta povara
Un medicament care contine o enzima despre care cercetatorii au descoperit ca diminueaza considerabil efectele resimtire de persoanele cu sensibilitati la gluten este in teste.
Un medicament care contine o anumita enzima le-ar putea permite persoanelor care manifesta sensibilitate la gluten sa consume mici cantitati din aceasta proteina continuta de produse din cereale, fara a mai resimti efectele specifice intolerantei la aceasta.
Medicamentul a fost testat in cadrul unui studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, in cadrul caruia 18 voluntari cu sensibilitate la gluten au primit un terci preparat din doi biscuiti de grau ce contineau gluten. Pe langa acesta, unui grup i s-au administrat doze mici din enzima AN-PEP, iar un alt grup a luat pastile placebo.
Rezultatele au demonstrat ca enzima a ajutat la descompunerea glutenului din stomac si din intestinul subtire. Astfel, nivelul de gluten din stomac a fost cu 85% mai scazut in cazul participantilor la studiu carora li s-a administrat enzima in comparatie cu cei care au primit pastilele placebo.
De asemenea, spre deosebire de subiectii carora li s-au administrat pastile placebo, cei care au luat enzima au avut un nivel de gluten cu 87% mai mic la patrunderea alimentelor in duoden, prima sectiune a intestinului subtire.
Enzima nu a fost insa testata si pe pacienti cu boala celiaca, acestia putand suferi efecte importante chiar si la cantitati foarte mici de gluten. „Persoanele care sufera de boala celiaca nu trebuie sa consume gluten chiar daca isi administreaza aceasta enzima”, au avertizat specialistii, mentionand ca medicamentul ar putea fi destinat doar persoanelor cu sensibilitate la gluten, nu si celor care sufera de aceasta afectiune.
Sensibilitatea la gluten se manifestata prin simptome precum meteorism, diaree si dureri abdominale, iar cei care au aceasta problema sunt afectati chiar si de un consum redus de alimente care contin aceasta proteina.