Doctorul Dănuț Păle, preocupat de resuscitarea zonei montane

22 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian este inițiator al cinci proiecte de investiții de anvergură prin care zootehnia, industria alimentară și plantele medicinale și aromatice vor fi repuse în valoare și vor revitaliza aceste zone cu un potențial turistic major.

 

Avem o țară frumoasă, cu oameni harnici și primitori, cu un potențial agricol și turistic pentru care nimeni nu are vreo îndoială. Din păcate, prea multă vreme, prin tot felul de politici păguboase și promovarea unor interese ale unor oameni care au avut drept scop doar să se îmbogățească ei și acoliții lor au secat multe din bogățiile României, făcând să pălească multe din frumusețile ei.

De departe, cele mai tentate și, în consecință, cele mai vitregite au rămas zonele montane, care pe lângă faptul că au fost „prăduite” de codrii seculari și alte bogății, au fost ignorate de politicieni, deși ar fi avut un potențial turistic și economic imens.

Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, subliniază că „valoarea biologică a produselor agro-alimentare primare obținute în zona montană superioară calitativ față de cele pe care le găsim la ora actuală pe piață, acestea având o valoare nutritivă foarte mare, fiind gustoase, sănătoase (chiar sanogene), nepoluate și necontaminate”. Dar pentru ca acestea să poată ajunge pe masa fiecărui român este nevoie de stimularea celor aproape 3,5 milioane de oameni (peste 15% din populație) și atragerea tinerilor prin facilitarea de investiții. În acest fel, dezavantajele naturale (altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație etc.) și cele structurale (îmbătrânirea populației, distanțele mari față de centrele administrative, izolarea față de căile de comunicație și de piețele de desfacere) din țara noastră vor putea fi diminuate, la fel cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Austria, care a reușit să facă din zonele montane colțuri de rai, în care oamenii locului o duc bine, iar turiștii dau „năvală”.

 

Danut Pale

Din fericire există însă și oameni care conștientizează necesitatea revitalizării zonelor montane, nevoia de sprijin din partea factorilor politici și se și zbat pentru asta. Unul dintre aceștia este medicul veterinar buzoian Dănuț Păle care, atunci când a ajuns deputat în Parlamentul României a promis că se va „bate” cât îl vor ține puterile pentru ca medicii veterinari să-și recapete statutul și locul pe care îl merită, iar agricultura cu toate ramurile sale și în special cele de care depinde sănătatea populației să constituie o prioritate pentru executiv. Și, se pare, prin ceea ce a făcut până acum, încearcă să se țină de cuvânt.

Între ultimele inițiative legislative la care și-a adus contribuția și dr. Păle se numără cinci proiecte de Lege votate miercuri în Camera deputaților, pe care medicul-deputat buzoian le consideră „foarte importante pentru dezvoltarea zonelor montane din țara noastră”. Astfel, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană și Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană au primit votul deputaților și vor fi trimise la promulgare.

 

Danut Pale

În calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, comisie care a propus plenului adoptarea acestor legi, deputatul buzoian Dănuț Păle consideră că aprobarea celor cinci proiecte de act normativ este o gură de oxigen de care zona montană avea mare nevoie. „Zona montană a fost mult timp trecută cu vederea. Era necesară o revitalizare a sa cu ajutorul acestor proiecte care vor facilita accesul la finanțare pentru crescătorii și producătorii de la munte în domeniile lor de activitate. Vom vedea astfel investiții și dezvoltare în zonele dezavantajate în mod natural din cauza altitudinii sau climei și o îmbunătățire a calității vieții pentru locuitorii munteni”, a declarat deputatul buzoian.

Împreună cu ceilalți inițiatori ai proiectelor, el este convins că încurajarea acestor investiții va avea ca efect valorificarea superioară a produselor montane și va determina creșterea numărului locurilor de muncă din zonele de munte, prevenind astfel depopularea, dar în același timp va oferi produse autohtone de calitate și va conduce astfel la valorificarea potențialului turistiv al acestor zone.

Nu cred că pot repeta de suficient de multe ori cât de importantă este susținerea agriculturii sub toate aspectele acesteia. Este și va fi mult timp de acum încolo, baza economiei românești, iar dezvoltarea pe toate planurile constituie premisele creșterii economice constante și sustenabile, chiar dacă doar o parte dintre colegii mei deputați au reușit să înțeleagă acest lucru”, a subliniat  medicul veterinar buzoian Dănuț Păle.

 


Adaugati un comentariu


 

*