A fost adoptată Legea muntelui, susținută fervent de medicul buzoian Dănuț Păle

26 iunie 2018 | 0 comentarii |

Deputatul social-democrat spune că s-a creat astfel cadrul legislativ care va pune în valoare resursele naturale și umane și va genera  creșterea puterii economice la nivel local și național.

 

Deputații au dat, astăzi, vot favorabil proiectului de lege prin care se vor reglementa modalitățile de protecție și dezvoltare inteligentă, durabilă și incluzivă a zonei montane. Potrivit textelor adoptate, prin Programul de încurajare a activităţilor din zona montană se alocă un miliard de euro, pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, parlamentarul social democrat buzoian Dănuț Păle, a fost unul din cei mai fervenți susținători ai proiectului.

Zona montană avea nevoie de această lege. 20% din teritoriul țării noastre este reprezentat de munte. Era necesar să venim cu un cadru legislativ care să pună în valoare resursele naturale și umane, să promoveze menținerea identității culturale, dar și să crească puterea economică la nivel local și implicit național. Toate acestea se pot face prin repopulare și încurajarea dezvoltării de afaceri la munte, fie că sunt centre de creștere, producție, procesare sau alte idei cu impact economic pozitiv”, a declarat Dănuț Păle, după vot.

 

Danut Pale

Motivele care au stat la baza inițierii acestui act normativ au fost nevoia de a crea noi locuri de muncă în zona montană, necesiatea unei mai bune valorificări a resurselor și susținerea agriculturii montane care se confruntă cu mai multe greutăți decât cea tradițională de la câmpie, din motive care țin de poziționarea geografică, care vor oferi certitudinea că românii vor consuma astfel produse naturale, care le vor proteja sănătatea. Legea interzice colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice, acordând drept de exploatare celor care asigură reinvestirea profitului în proiecte de dezvoltare a calităţi productive a terenurilor.

Parlamentarii buzoieni au susținut de la început acest proiect, care a primit 274 voturi favorabile din 245 deputați prezenți.

Mă bucură faptul că Legea Muntelui a găsit atât de multă suținere în rândul parlamentarilor. A fost un proiect îndelung dezbătut de comisiile parlamentare deoarece am dorit să avem la final o lege bună. Chiar dacă în plen o parte dintre colegi nu au reușit să vadă importanța acestui act, membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaților au cooperat, s-a trecut peste diferența de ideologii politice, s-au adus amendamente constructive și s-a ajuns la o formă finală care să aducă beneficii zonei montane”, a mai spus doctorul Păle.

 

Totodată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor colabora în vederea introducerii, în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal a unui pachet de discipline de studiu care să cuprindă noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

În plus, specialiştii agricoli, medicii, profesorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş vor beneficia de o „primă de munte” echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.

De asemenea, învăţătorii care îşi vor exercita profesia în sate sau cătune montane izolate beneficiază, de asemenea, de o „primă de munte” echivalentă cu 100% faţă de salariul de bază.

Camera Deputaților fiind decizională, legea va fi transmisă președintelui României pentru promulgare, după care va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*