Medicul veterinar Dănuț Păle, parlamentarul buzoian cu cele mai multe legi promovate sau aprobate în această legislatură

29 iulie 2020 | 0 comentarii |

Trei dintre acestea au fost adoptate marți, în Plenul Camerei Deputaților, una a fost promulgată de președintele Iohannis, iar alta a fost pusă în aplicare de Executiv.

 

Camera Deputaților, în cadrul sesiunii extraordinare de marți, 28 iulie, a adoptat proiectul de Lege privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari, dar și alte două legi între inițiatorii cărora se află și medicul veterinar deputat buzoian Dănuț Păle.

Legea care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.165/2013, prevede ca restituirea terenurilor forestiere aparținând domeniului public al statului să se realizeze numai după trecerea prealabilă a acestor terenuri în domeniul privat al statului.„Procesul de restituire a terenurilor către foștii proprietari în ceea ce le privește pe cele cu vegetație forestieră, de exemplu, se blocase în urma deciziei CCR din 2017 care a constatat că restituirea terenurilor forestiere aparținând domeniului public al statului se poate realiza numai după trecerea prealabilă a acestor terenuri în domeniul privat al statului. Acest act normativ va debloca procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, iar oamenii vor putea fi puși în posesie și își vor recăpăta astfel bunurile confiscate de regimul comunist”, susține deputatul buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

 

În cadrul lucrărilor aceleiași ședințe au fost adoptate și alte proiecte pe care deputatul buzoian Dănuț Păle le consideră deosebit de importante pentru economia națională și pentru sănătatea populației din România.

Foarte important mi se pare proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului rasă autohtonă 100% pentru produsele de origine animală din România. Se va susține și dezvolta astfel fondul genetic al raselor noastre românești, cei care fac cercetare în acest domeniu vor beneficia de programe de suport, crescătorii și producătorii vor primi subvenții și își vor putea înscrie animalele în registrul genealogic. Consumatorii, românii, vor avea produse autohtone de calitate, iar România își va apăra fondul genetic, noi având o tradiție solidă în ceea ce privește creșterea animalelor, tradiție care trebuie susținută și perpetuată”, a mai spus dr. Dănuț Păle.

Tot marți a fost adoptat și proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care va stabili cadrul legal pentru ca România să își gestioneze și certifice singură deșeurile compostabile și transformarea acestora în îngrășământ, aliniindu-se astfel celorlalte state membre U.E. care au acest sector bine reglementat și totodată pentru a putea atinge țintele impuse de Uniune pentru fertilizanți organici.

 

Danut Pale

Săptămâna trecută, Legea care reglementează asigurarea asistenţei sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii către țările din afara Uniunii Europene, un proiect inițiat de medicul veterinar deputat buzoian și la care acesta a ținut foarte mult, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Este o lege prin care se reglementează asigurarea asistenţei sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii către țările din afara Uniunii Europene. După tragedia de anul trecut, când zeci de mii de oi au murit sufocate pe vaporul care s-a răsturnat pentru că fusese supraîncărcat, era absolut necesar să se instituie reguli mai ferme de protecție a animalelor vii. Astfel, în cazul călătoriilor navale în care se transportă animale vii şi care depăşesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 de grade Celsius, la bordul vasului vor fi asigurate servicii de asistenţă sanitar-veterinară, iar un medic veterinar abilitat va însoți transportul de animale vii pe durata călătoriilor navale, explică medicul veterinar deputat, care subliniază că personalul medical veterinar care însoţeşte aceste transporturi și are obligația de a realiza inspecţia zilnică a animalelor cu privire la starea de sănătate şi bunăstare a acestora, asigură asistenţa medical-veterinară pentru animalele transportate și completează raportul zilnic.

Tot săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o Ordonană de Urgență prin care este pusă în aplicare Legea medicului veterinar, inițiată de Dănuț Păle și aprobată în Parlament încă de la sfârșitul anului trecut.

Medicul veterinar Dănuț Păle, vicepreședinte al Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, este inițiator sau coinițiator al aproape 185 de proiecte de lege în această legislatură, iar 61 dintre ele au fost aprobate și promulgate.

 


Adaugati un comentariu


 

*