Consiliere juridică gratuită pentru persoanele care vor să dea statul în judecată pentru criza imunoglobulinelor

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

UPDATE: Ministerul Sănătății a anunțat, în această după-amiază, că ministrul Florian Bodog a avut astăzi o nouă întâlnire cu producătorii de imunoglobulină cărora le-a prezentat pașii făcuți de MS și CNAS cu privire la modificarea cadrului legislativ care vizează prețul acestor produse, precum și taxa de Clawback. „Producătorii l-au asigurat pe ministrul Sănătății ca, la sfârșitul săptămânii viitoare, vor aproviziona piața cu 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficientelor primare. De asemenea, se duc tratative pentru a se aduce inca 900 de flacoane din acest produs in luna decembrie a.c”, se menționează într-un comunicat remis de MS.

***

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a anunțat că iși va oferi serviciile în acest sens, solicitând totodată emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei.

 

De la 1 noiembrie, când ministrul Bodog anunța că primele doze de imunoglobulină vor ajunge în țară în cursul acestei luni, după ce inițial negase că ar exista o criză a acestor medicamente, autoritățile nu au mai dat niciun semn că se preocupă de această problemă. Termenul comunicat de ministru a fost unul destul de evaziv, având în vedere că pacienții cu imunodeficiențe primare au nevoie urgent de aceste medicamente.

O reacție a venit, în schimb, din partea Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statul (FACIAS), care a solicitat emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei și pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament. „În acest moment, în țara noastră, sunt peste 500 de persoane care nu pot urma tratamentul cu imunoglobulină, iar o mare parte dintre aceștia sunt copii. Viața lor este în orice moment pusă în pericol de lipsa acestui medicament care nu se găsește pe piață încă din vara acestui an, când ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. De atunci, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății nu a găsit nicio soluție în ciuda avertizărilor Organizației Mondiale a Sănătății, care subliniază că imunoglobulinele sunt medicamente esențiale”, se arată într-un comunicat al organizației.

 

În plus, FACIAS anunță, prin intermediul aceluiași document, că va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată Ministerul Sănătății și celelalte autorități responsabile de repercusiunile pe care această criză le va avea asupra pacienților.

Imunoglobulina este produsă din plasmă sanguină umană, de aceea, cantitatea este limitată și se produce doar la cerere. Cu 6 luni înainte, totul este contractat. Nici dacă ai bani nu se vând, singura șansă este să găsesti într-un spital, care are stoc suplimentar. Dacă făceau ceva din iulie, nu se ajungea în situația disperată de acum”, explica, după întâlnirea cu ministrul, Otilia Stânga, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Rerezentanții asociației califică anunțul făcut de ministrul Florian Bodog cu privire la cele 900 de doze de imunoglobuline așteptate să intre în circuit luna aceasta drept „iresponsabil” , întrebându-se cum vor fi didstribuite aceste doze, în condițiile în care există peste 500 de pacienți, iar fiecare are nevoie de cel puțin 4 doze, lunar. „Anunțul ministerului prin care, în România, vor ajunge în luna noiembrie 900 de flacoane, este cel puțin iresponsabil și ridică, din partea bolnavilor, o problemă legitimă cu privire la modalitatea de repartizare a acestor doze, în condițiile în care un bolnav are nevoie de cel puțin 4 doze lunar”, se arată în comunicat.

 

În aceste condiții, FACIAS solicită imperativ, ministrului Sănătății, să propună în Guvern adoptarea de urgență a unei ordonanțe care să rezolve criza imunoglobulinei din România și să elaboreze, împreună cu producătorii, o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung.

În lipsa acestui tratament, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte, reprezentanții asociației spunând că acestea sunt argumente suficiente pentru a adopta un astfel de document.

Anunțul făcut pe 1 noiembrie de ministrul Sănătății, referitor la cele 900 de doze care vor sosi în țară luna aceasta a venit dupa o întâlnire pe care acesta a avut-o cu producătorii și asociațiile de pacienți, întîlnire precedată de un protest al parinților cu copii care au nevoie de aceste medicamente, părinți care spun că această criză s-a făcut simțită încă din vară, însă autoritățile nu au întreprins, până acum, nimic în acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*