Profesorul Irinel Popescu, îngrijorat de scăderea numărului de donatori de organe

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta susține că cei mai buni mesageri în campaniile pentru încurajarea donării de organe sunt chiar pacienții transplantați, care sunt „dovadă vie” că acest gest poate salva vieți.

 

Începând cu această toamnă, UMF Iași organizează, periodic, o serie de manifestări cu caracter științific și cultural, reunite sub genericul Conferințele Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași”. Primul eveniment din aceasă serie a fost dedicat Istoriei transplantului în România. O conferință cu această temă a avut loc ieri, în aula universității, avandu-l ca invitat special pe profesorul doctor Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, al Romtransplant și al Asociației Europene de Chirurgie, considerat părintele transplantului hepatic în România.

În cadrul unei mese rotunde moderată de prof. dr. Richard Constantinescu și purtate cu studenții, cadrele didactice și ceilalți specialiști prezenti la eveniment, profesorul Irinel Popescu și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că, în ultimii ani, a scăzut foarte mult numărul donatorilor în moarte cerebrală, după ce sistemul medical din România a înregistrat o periodă fulminantă în ceea ce privește transplantul de organe. În perioada 2013-2014, acest domeniu a cunoscut un avânt fără precedent, propulsând țara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce privește dinamica transplantului de organe, acesta fiind, de altfel, unul din puținele domenii medicale în care România a deținut supremația, în timp ce la celelalte capitole legate de sănătate s-a aflat și continuă să se afle la coada clasamentului.

 

Profesorul Irinel Popescu a reamintit că în acea perioadă s-a înregistrat un record de 150 de donatori, însă dupa 2014, numărul donatorilor aflați în moarte cerebrală a intrat într-un declin accentuat, având drept consecință și scăderea numărului de transplanturi efectuate.

Specialistul a menționat, totodată, că România a rămas printre puținele tări din Europa în care se mai practică transplantul de la donator viu, menționând însă că este necesar să se păstreze acest segment, pentru a se suplini pe cât posibil lipsa donatorilor în moarte cerebrală. „Prelevarea se face mai mult de la donatorii aflați în moarte cerebrală. În toată Europa cam aceasta este regula. România a rămas, aș spune eu, una din puținele țări care practică și transplantul de la donator viu. Consider că e important să păstrăm acest segment, pentru că atunci când scade numărul de donatori în moarte cerebrală putem utiliza această metodă. Altfel, raportul este de 9 la 1 în favoarea celor aflați în moarte cerebrală”, a precizat dr. Irinel Popescu în cadrul conferinței gazduite de UMF Iași.

 

Sursa foto: dr. Richard Constantinescu

Pentru a stopa scăderea numarului de donatori de organe, dr. Irinel Popescu este de părere că trebuie schimbată percepția populației față de acest act medical, iar în acest sens trebuie desfășurate campanii susținute. În opinia sa, mass-media și pacienții transplantați pot avea un rol hotărâtor în schimbarea acestei percepții la nivelul populației, aceștia din urmă fiind cei mai buni mesageri ai campaniilor, iar mass-media, principalul canal prin care mesajul acestora trebuie să ajungă la populație. „E un mesaj creștin, un mesaj al cuiva care își ajută un aproape aflat în suferință și căruia acele organe îi sunt absolut necesare. Cei mai buni mesageri ai acestei idei sunt pacienții transplantați. Ei sunt o dovadă vie a faptului că sunt niște oameni care se îndreptau spre moarte și până la urmă au fost salvați cu ajutorul acestor organe. Stând de vorbă cu un astfel de om, oricine poate înțelege importanța donării de organe”, a mai precizat dr. Irinel Popescu.

Paretneri de discuție în cadrul conferinței i-au fost prof.univ.dr. Vlad Brașoveanu, prof.univ.dr Cristian Lupașcu și prof.univ.dr Viorel Scripcariu, întâlnirea fiind moderată de dr. Richard Constantinescu.

În 2017 s-au împlinit 20 de ani de la efectuarea primei prelevări multiorgan din România, la Spitalul de Urgențe Floreasca, de la efectuarea primului transplant hepatic în România, realizat de medicul Irinel Popescu la spitalul Fundeni și de la înființarea asociației Romtransplant, care reunește majoritatea specialiștilor implicați în transplant din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*