O noua prelevare de organe, alte vieti salvate

In week-end, familia unui copil de 15 ani, intrat in moarte cerebrala in urma unui accident, si-a dat acordul pentru prelevarea de organe, decizie care a insemnat un nou inceput pentru patru pacienti.

 

Spitalul Sfantul Spiridon

Spitalul Sfantul Spiridon

La sfarsitul saptamanii trecute, la spitalul Sfantul Spiridon din Iasi a fost efectuata cea de-a opta operatie de prelevare de organe din acest an. Donatorul a fost, in acest caz, un copil de 15 ani, victima a unui grav accident de circulatie. Adus in stare critica la spitalul din Iasi, acesta nu a mai putut fi salvat de medicii de aici si a intrat, la scurt timp, in moarte cerebrala, in ciuda eforturilor depuse de personalul medical pentru a-l stabiliza. Conform protocolului stabilit in astfel de situatii, dupa ce au dat trisata veste rudelor, medicii le-au transmis ca pacientul este compatibil pentru prelevarea de organe si au solicitat acordul familiei pentru efectuarea acestei interventii, care ar fi putut salva alte vieti. Trecand peste durerea pricinuita de pierderea copilului lor, oamenii au inteles ca pot ajuta alti pacienti aflati in situatii critice, asa ca au fost de acord cu prelevarea de organe, cornee si tesut osos.

Odata obtinut acordul, echipele de specialisti de la Bucuresti si Targu Mures au fost anuntate despre aparitia unui donator, iar medicii din cele doua centre au plecat imediat catre Iasi, la bordul a doua elicoptere. Chirurgii de la Targu Mures au prelevat cu succes cordul, la doar o luna dupa ce in acelasi centru de transplant fusese efectuata in premiera o alta prelevare similara, in timp ce specialistii de la Bucuresti au prelevat ficatul, rinichii, corneea, tendon si tesut osos.

 

elicopter SMURDDupa efectuarea prelevarii, cele doua elicoptere au decolat inapoi catre centrele de transplant din Bucuresti si Targu Mures. Astfel, la Bucuresti a ajuns ficatul si si unul dintre rinichi, impreuna cu bucatile de tesut si de os prelevate, in timp ce cordul a ajuns la Instititul Inimii de la Targu Mures. Celalalt rinichi si corneea au ramas la Iasi, unde un pacient cu afectiuni renale si un altul cu afectiuni oculare asteptatu sa fie supusi unor operatii de transplant.

Ca de obicei, cea mai complicata si complexa operatie a fost cea efectuata la Targu Mures, pentru transplantarea inimii prelevate de la pacientul de 15 ani.

Interventia a fost efectuata la cateva ore de la prelevare, iar cel care a primit organul este un adolescent de 16 ani, din Craiova.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Tanarul fusese diagnosticat, in urma cu doi ani, cu cardiomiopatie restrictiva si tot de atunci se afla pe listele de asteptare de la Institutul Inimii din Targu Mures pentru un transplant cardiac. Dupa cei doi ani de asteptare, pacientul a primit sambata sansa la o noua viata, datorita gestului admirabil facut de familia tanarului din Iasi si eforturilor facute de echipele medicale care au efectuat, contra-cronometru, operatiile de prelevare si de transplant a cordului.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a precizat ca pacientul fuseese internat de mai multe ori la sectia de Cardiologie pediatrica, prezentand cardiomiopatie restrictiva, iar starea lui se agravase in ultima vreme. „Suntem multumiti atat de rezultat, cat si de faptul ca am putut sa operam un copil. Interventiile acestea, la grupa de varsta pediatrica, sunt mult mai rare, pentru ca si donarea este mai problematica in acest situatii, dar ne bucuram pentru copil, pentru familia lui. Doresc sa aduc multumiri familiei care, desi a avut o pierdere, a inteles ca prin acest gest deosebit a putut salva viata altui copil. Le multumesc si colegilor din Iasi care au coordonat activitatea de prelevare, SMURD care a facilitat transportul cordului pana la Targu Mures si intregii echipe pe care am condus-o in cursul interventiei”, a declarat medicul Horatiu Suciu, mentionand ca aceasta a fost a treia operatie de transplant cardiac efectuata la Targu Mures, de la inceputul acestui an.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*