Ieftinirea treptata a medicamentelor si stoparea exporturilor paralele, solutii pentru criza din farmacii

13 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa inceapa acest proces din primul trimestru al anului viitor, insa ramane de vazut daca acesta va fi continuat si de cei care vor veni la guvernare dupa alegerile din decembrie si mai ales daca aceasta masura este una eficienta.

 

farmacieMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a prezentat ieri, o solutie pe termen lung pentru rezolvarea crizei medicamentelor, anuntand demararea, de anul viitor, a unui proces de ieftinire treptata a acestor produse eliberate pe baza de reteta, urmand ca pretul acestora sa scada cu 35 la suta in urmatorii trei ani. In acest sens, a fost lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare care va anula hotararea adoptata in mandatul lui Nicolae Banicioiu, care ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna iunie si care prevedea scaderea cu 35 la suta a pretului medicamentelor, insa nu treptat ci de la momentul intrarii in vigoare a documentului legislativ. De fapt, acest document legislativ a stat la baza izbucnirii crizei de medicamente, producatorii fiind nemultumiti de aceste prevederi si incepand sa retraga de pe piata mai multe medicamente a caror comercializare in Romania devenea nerentabila. Astfel, din luna iulie a anului trecut, pana in martie anul acesta, Ministerul Sanatatii a fost notificat de producatori cu privire la retragerea de pe piata a 1.057 de medicamente, multe dintre ele fara alternativa terapeutica.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a revenit asupra deciziei lui Banicioiu, propunand un plan de reducere treptata a pretului medicamentelor. „Ca sa protejam pacientii romani, vom introduce o ieftinire in trepte pentru medicamentele iesite de sub patent: 10% in primul an, 10% in al doilea an si 15% in al treilea an, dupa trei ani ajungandu-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

 

farmacieProiectul pus in dezbatere publica vizeaza preturile medicamentelor care au fost inovative, dar a caror patent a expirat si au fost copiate de generice, eliberate pe baza de reteta. Pretul acestora ar urma sa sufere o prima reducere incepand cu data de 1 martie 2017, cand se va opera o ieftinire cu 10 la suta, urmand ca in 2018 sa fie operata o alta reducere a preturilor cu inca 10 la suta, iar in 2019, ultima ieftinire, cu 15 la suta. „Ieftinim majoritatea medicamentelor in Romania, o facem in trepte pentru a evita o noua criza a medicamentelor. Astazi avem pacienti care raman fara medicamente, chiar daca au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu exista alternative terapeutice. Doar in ultimul an, Ministerul Sanatatii a primit notificari ca vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din Romania. Politica de pret a facut ca in ultimul an unele medicamente sa ajunga atat de ieftine, incat o parte dintre producatori sa nu le mai aduca in Romania si atunci medicamentele pur si simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire in trepte a medicamentelor iesite de sub patent”, a declarat in acest sens ministrul Sanatatii. Ministrul nu a precizat insa care sunt firmele care au luat din Romania medicamentele ieftine si s-au imbogatit pe sanatatea romanilor si nu ne-a anuntat nici o masura cu adevarat curajoasa, fata de producatorii si distribuitorii de medicamente care, daca este sa vorbim despre ieftinrile promise, este bine de stiut ca acestea s-ar fi ieftinit oricum, iesind din perioada patentata.

 

depozit medicamenteMinistrul a anuntat insa impunerea unor masuri blande pentru producatori si distribuitori, pentru a impiedica exporturile paralele, o alta cauza pentru care pacientii romani raman deseori fara medicamente, dar si cateva masuri mai drastice pentru farmacistii care vand aceste medicamente pacientului.

Ministrul spune ca multe dintre aceste medicamente au preturi mai mici in Romania fata de alte state europene, iar in aceste conditii sunt achizitionate de anumite firme si exportate apoi in alte tari acolo unde pretul lor este mai mare. In acest sens, va fi emis un ordin ministerial privind implementarea unei solutii informatice, farmaciile si distribuitorii de medicamente avand apoi obligatia sa raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate, intr-un sistem electronic. In cazul in care sistemul va semnala scaderea acestor stocuri sub un anumit prag, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale vor primi alerte si vor solicita farmaciilor sau distribuitorilor sa isi respecte obligatiile impuse de lege. „Medicamentele care sunt mai ieftine in Romania sunt luate de aici de anumite firme si exportate in alte tari din Europa, ca Germania, Franta, Anglia. Unii realizeaza profituri bune in felul acesta, dar pacientii romani raman cateodata fara medicamente. Astfel, noi toti pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal in Europa si pe care nu putem sa il oprim. Atunci cand pacientii raman fara medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele romanilor sa fie luate din Romania si duse in alte tari”, a mai precizat ministrul.

Ramane acum de vazut daca cei care vor veni la guvernare dupa 11 decembrie, atunci cand au loc alegerile parlamentare, vor respecta aceste planuri de masuri, sau vor veni cu alte variante proprii, dictate mai mult sau mai putin de anumite grupuri de interese, asa cum s-a intamplat de multe ori pana acum.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*