Începe vaccinarea anti-Covid. Un medic de la „Matei Balș” va fi primul român imunizat

26 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Primele 10.000 de doze de vaccin au ajuns la Institutul Cantacuzino sâmbătă dimineață, iar vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2, au anunțat autoritățile.

 

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid cu serul Pfizer BioNTech au ajuns, în ziua de Crăciun, în România, cu un camion frigorific special, care  a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Transportul a fost întâmpinat la frontieră de secretarul de stat Raed Arafat, împreună cu medicul militar Valeriu Gheorghiță, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Șeful DSU a declarat că „asistăm la un moment istoric”, dar a atenționat populația că deși vaccinul oferă o speranță, este lumina de la capătul tunelului, atenție, asta nu înseamnă ca s-a rezolvat și că uităm de măsurile de distanțare. Este doar un început. De azi vom lucra pe 2 fronturi, frontul de combatere a virusului Sars-Cov-2 și frontul de vaccinare”.

Camionul cu primele doze de vaccin alocate României a fost escortat până în Capitală de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, iar sâmbătă dimineață au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

 

Florin Citu

Autoritățile au precizat că s-a ales transportul rutier al vaccinurilor împotriva COVID-19 ținând cont de necesitatea respectării condițiilor de siguranță. Conform indicațiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheață carbonică, formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește, iar în cazul unui transport aerian ar fi putut pune în pericol viața personalului navigant.

Apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, a declarat la recepția vaccinului la Institutul Cantacuzino, premierul Florin Cîţu, care a anunțat cu această ocazie că „mâine (duminică n.r.) începe campania de vaccinare oficială”, în același timp ca în celelalte state din Europa. El a subliniat că „s-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe în toată Europa campania de vaccinare. Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă”, menționând că, săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin, iar țara noastră va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin.

 

Valeriu Gheorghita

La rândul său, coordonatorul Comitetului Naţional al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, dar a admis că „fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Institutul „Cantacuzino”.

El a menționat că nu sunt necesare investigaţii medicale înainte de vaccinare „ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”, dar este important istoricul medical al fiecărei persoane și de aceea este foarte important rolul medicului de familie, care știe dacă o persoană are contraindicații la vaccinare.

În privința reacţiilor adverse ale vaccinului, medicul militar a precizat că vaccinurile sunt eficiente 95 la sută, iar efectele adverse sunt de intensitate uşoară spre medie. Dr. Gheorghiță a explicat că până la acest moment, cel mai frecvent s-au înregistrat reacţii adverse locale – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (…) de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin.

Referitor la modul cum se va desfăşura vaccinarea publicului larg, probabil, din primăvară, secretarul de stat în MS, Andrei Baciu, a spus că doritorii vor putea să îşi facă programare online sau telefonic, prin medicul de familie sau serviciile de asistenţă socială. Aceștia vor fi însă reprogramaţi dacă în momentul în care ajung la triajul centrului de vaccinare vor avea temperatura mai mare de 37,3 grade. După vaccinare vor fi monitorizaţi 15 minute, pentru a exclude apariţia unor efecte adeverse puternice.Vom implica şi autorităţile locale, vom implica şi personalul medical care poate sprijini demersurile. Deci am gândit toate variantele disponibile astfel încât accesul populaţiei să fie unul cât mai facil, a spus Baciu.

În total vor fi cinci tipuri de centre de testare. Cele fixe, caravanele mobile care pot merge prin ţară, echipele care vor merge în centre rezidenţiale ori cămine pentru vârstnici, centre de tipul drive through – unde putem merg cu maşina – care pot fi organizate în marile oraşe, dar şi cele din cabinetele medicilor de familie.

 

Vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2, dar primul român care va primi serul va fi un medic de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, ținându-se cont, probabil, că în această unitate medicală a fost internat primul pacient român diagnosticat cu Covid-19.

Apoi, rând pe rând, vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din cele 10 spitalele de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2. Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la „Matei Balș”, spune că deși vaccinul s-a obținut într-un timp foarte scurt, este „ cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, a subliniat dr. Marinescu, dând exemplul Marii Britanii, unde „nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme. În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important”. El a menționat că se recomandă prudență în cazul celor care au alergii severe. Medicul spune, de asemenea, că vaccinul făcut într-o singură doză este eficient, dar nu în aceeași măsură ca în cazul administrării în 2 doze.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, printr-un comunicat transmis presei, că recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 şi lansează un apel către autorităţi să asigure derularea în condiţii bune a acestei campanii de imunizare, pe care o considerăfără precedent”.

Preşedintele colegiului, prof. dr. Daniel Coriu, spune că vaccinarea este cea mai bună opţiune pe care o avem în acest moment la dispoziţie pentru a lupta cu pandemia, reprezentând „o speranţă de limitare a răspândirii pandemiei produsă de virusul SARS-CoV-2 şi reîntoarcerea la normalitate. Profesioniştii din domeniul sănătăţii reprezintă segmentul din populaţie cel mai puternic afectat de consecinţele pandemiei, plătind un tribut dureros în lupta cu pandemia. Cu toate acestea, am fost mereu în prima linie acordând îngrijiri medicale, dar şi empatie şi compasiune pacienţilor şi familiilor suferinde. Resimţim în acest fel pe deplin povara acestei boli nemiloase” și a recomandat corpului medical să se informeze din surse autorizate pentru a decide în cunoştinţă de cauză să se vaccineze, precum şi pentru a informa corect şi complet populaţia.

 

În ajunul zilei „V” (de la Vaccin), şefa Comisiei Europene descrie campania de imunizare drept o mare reușită a proiectului european. Ursula Von Der Leyen n-a uitat totuși să le ceară cetățenilor europeni să respecte regulile de siguranță sanitară, până când vaccinarea va căpăta amploarea necesară. Preşedinta Comisiei Europene a declarat că zilele europene ale vaccinării reprezintă un moment emoţionant de unitate. Începe vaccinarea în Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeţi voi capitala. Odată ce se vor fi vaccinat suficient de mulţi oameni, vom putea reîncepe să călătorim, să ne întâlnim cu prietenii şi rudele, să avem din nou vacanțe normale cărora le ducem dorul. Dar, până atunci, trebuie să rămânem precauţi!

Începând de vineri, primele doze din vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech au ajuns, rând pe rând, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, dar şi în Islanda şi Norvegia, pentru care tot Bruxelles-ul a negociat achiziţia serului.

În altă ordine de idei, în curând ar putea ajunge în Europa și serul dezvoltat de compania americană Moderna, în privința căruia Agenția Europeana pentru Medicamente se va pronunța pe 6 ianuarie 2021.

 


Adaugati un comentariu


 

*