Vaccinul anti-Covid ajunge sâmbătă în România

22 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Prima doză va fi administrată duminică, 27 decembrie, iar până la finele lui ianuarie se dorește vaccinarea întregului personal medical.

 

În urma ultimei întâlniri a care a avut loc în cursul zilei de azi, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat care va fi data la care vaccinul produs de Pfizer și BoiNTech va ajunge în România, precum și cea la care va fi demarată oficial campania de imunizare. Astfel, după ce vaccinul a primit ieri aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, iar până la sfârșitul acestei săptămâni va începe distribuția către cele 27 de state membre.

Conform anunțului făcut la finalul ședinței de azi a CNCAV, primele 10.000 de doze ale vaccinului anti-Covid, care va fi comercializat la noi în țară sub denumirea de Comirnaty, vor sosi în România a doua zi după Crăciun, mai exact sâmbătă, 26 decembrie. În ziua următoare, pe 27 decembrie, va fi administrată prima doză, moment ce va marca oficial startul campaniei de vaccinare. Același lucru se va întâmpla în aceeași zi și în celelalte țări membre UE, Comisia Europeană luând decizia ca această campanie să înceapă simultan în toate cele 27 de state membre.

 

Primele 10.000 de doze așteptate pe 26 decembrie vor fi distribuite către 10 spitale Covid-19 de fază I din București și din țară, fiind destinate exclusiv imunizării personalului medical. Este vorba de primele spitale care au primit pacienți cu Covid-19 de la debutul pandemiei și, totodată, ultimele care vor mai primi, pe măsură ce situația epidemiologică va încep să revină la normal.

După cum s-a stabilit în strategia de vaccinare, prima categorie care va fi imunizată este personalul medical. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a precizat că se dorește ca această etapă să se finalizeze la sfârșitul lunii viitoare, când personalului medical ar trebui să îi fie administrată cel puțin prima doză de vaccin. Acesta a reamintit că imunizarea completă presupune administrarea a doua doze, la interval de 21 de zile.

 

Cele două companii farmaceutice au anunțat că, până la finele acestui an vor produce 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, urmând ca de anul viitor să își crească capacitatea de producție.

La nivelul UE, achiziția vaccinurilor se face prin intermediul Comisie Europene, care a comandat în acest sens 300 de milioane de doze, pentru toate cele 27 de state membre. Acestea vor fi distribuite în funcție de populația fiecărei țări, României revenindu-i astfel 4,3% din numărul total. Asta înseamnă 12,9 milioane de vaccinuri, care vor fi suficiente pentru a imuniza 6,45 de milioane de persoane.

După cadrele medicale, va începe imunizarea persoanelor din categoriile de risc și a celor care desfășoară activități esențiale pentru bunul mers al societății. În această etapă urmează să se vaccineze și președintele Klaus Iohannis, care deja și-a exprimat dorința în acest sens. Din primăvară ar urma să se treacă la imunizarea populației generale, până atunci urmând să crească și numărul de doze care vor ajunge săptămânal în țară.

 

Vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech va fi comercializat sub denumirea de Comirnaty și poate fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 16 ani şi cu precauţie femeilor însărcinate. Există, de asemenea, recomadarea să nu fie vaccinaţi cei care au o alergie cunoscută la unul dintre componentele vaccinului. Dacă, după prima doză de vaccin, a fost înregistrată o reacţie alergică, a doua nu mai trebuie făcută.

Toţi cei vaccinaţi trebuie să rămână sub supraveghere 15 minute, pentru a fi monitorizați și ajutați în cazul în care va apărea o reacţie adversă. Personalul din cabinetele de vaccinare trebuie să fie atent şi la cei cărora le este frică de injecţii sau au emoţii mari şi riscă să leşine.

Potrivit prospectului publicat de Pfizer, cele mai frecvente reacţii identificate până acum sunt uşoare şi moderate, putându-se simți durere sau mâncărime în locul de administrare, dureri de cap, dureri musculare sau greaţă. Efectele adverse sunt rare, unul din o mie de pacienţi putând avea umflarea ganglionilor sau insomie. La mai puţin de unul din zece mii de oameni testaţi a apărut şi paralizia facială temporară.

Sunt trecute şi posibile reacţii anafilactice, dar nu sunt date despre apariţia acestora în timpul testării clinice. Nu vor fi vaccinaţi copiii mai mici de 16 ani, iar femeile însărcinate vor fi vaccinate doar dacă avantajele vaccinării sunt suficient de mari încât să depăşească un eventual pericol asupra fătului, neexistând încă studii asupra trecerii componentelor vaccinului în placentă sau în laptele matern.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*