Încă două state au demarat campania de vaccinare împotriva Covid-19

15 decembrie 2020 | 0 comentarii |

În Statele Unite și Canada au fost administrate ieri primele doze de vaccin, după Marea Britanie, primul stat din lume care a început imunizarea anti-Covid.

 

Sandra Lindsay, primul cetatean american vaccinat impotriva Covid-19

În urmă cu o săptămână era demarată, în premieră mondială, campania de vaccinare împotriva Covid-19. Marea Britanie a fost prima țară care a avizat vaccinul produs de consorțiul Pfizer/ BioNTech și a început imunizarea. Margaret Keenan, o britanică de 91, a fost primul pacient din lume care a primit vaccinul în afara unui studiu clinic, iar la începutul acestei săptămâni, alte două state au început imunizarea împotriva Covid-19.

Campania a fost demarată mai întâi în Statele Unite, iar Sandra Lindsay a fost primul cetățean american vaccinat împotriva acestei boli. Aceasta este asistentă medicală în secția de Terapie Intensivă a unui spital din New York și a primit vaccinul la Centrul Medical Evreiesc din același oraș.

La scurt timp, șeful Pentagonului, secretatul Apărării – Christopher Miller, a fost primul oficial american imunizat împotriva Covid-19. Vaccinul a primit autorizație de utilizare de urgență din partea Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA, autoritatea care se ocupă cu autorizarea noilor medicamente.

 

Seful Pentagonului, Christopher Miller

Programată inițial să debuteze săptămâna viitoare, campania de imunizare a fost demarată tot în cursul zilei de ieri și în Canada.  Anita Quidangen, o infirmieră de la un centru pentru persoane vârstnice din Toronto, a fost vaccinată la primele ore ale dimineții, iar la amiază,  Gisele Levesque, în vârstă de 89 de ani, a primit vaccinul la căminul de bătrâni din Quebec, a cărui rezidentă este.

Vaccinul produs de Pfizer/ BioNTech a mai fost aprobat în Singapore, Bahrein și Arabia Saudită, în timp ce în Uniunea Europeană sunt încă în derulare procedurile pentru avizare.

Conform agenției Reuters, mai mulți oficiali din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au acuzat presiuni din partea guvernelor unor țări membre UE dar și a unor reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru urgentarea acestor proceduri. Presiunile au crescut mai ales după ce statele amintite mai sus au aprobat deja vaccinul anti-Covid, iar Marea Britanie, SUA și Canada au demarat deja campaniile de imunizare.

Mărul discordiei îl constituie faptul că Marea Britanie a folosit o procedură care este permisă şi de UE în cazuri excepţionale, însă Agenția Europeană a Medicamentului refuză să folosească aceeași metodă, motivând că nu este potrivită pentru vaccinuri, acestea necesitând o evaluare continuă.

 

Anita Quidangen

EMA a primit datele aferente studiului clinic realizat pe scară largă de grupul Pfizer încă de la 1 decembrie şi a anunţat că va lua o decizie în privinţa unei aprobări condiţionate a acestui vaccin, cel mai târziu până pe 29 decembrie. De regulă, EMA are nevoie de cel puţin şapte luni pentru a aproba un vaccin după ce primeşte toate datele de la producătorul acestuia, însă reprezentanții agenției au anunțat că vor lucra fără întrerupere la acest proiect.

Oficialii UE au afirmat în repetate rânduri că nu vor folosi nici o scurtătură procedurală pentru aprobarea vaccinului, dar susțin că o evaluare mai rapidă este posibilă, deoarece datele preliminare aferente acestui vaccin au fost comunicate de grupul Pfizer încă din luna octombrie.

Procesul rapid ce a permis dezvoltarea în mai puţin de un an a unor vaccinuri care, în mod obişnuit, ar avea nevoie de 10-12 ani pentru a fi livrate către populaţie, este menţionat în sondajele de opinie drept una dintre principalele îngrijorări legate de siguranţa inoculărilor. Mai mulţi experţi din domeniul medical atrag atenția că ritmul acesta rapid de avizare ar putea submina încrederea oamenilor în vaccinare.

În acest timp, deși primele doze de vaccin sunt așteptate pentru începutul anului viitor, în România încă nu se văd semnele vizibile ale campaniei de informare susținute pe care autoritățile anunțau că o vor derula. În schimb, în spațiul public au început deja să circule fake-news-uri despre persoane vaccinate în secret și care au suferit complicații extrem de grave, informații fără dovezi, dar care dau apă la moară adepților teoriei conspirației și anitvaxerilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*