Un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România

27 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Primul român vaccinat împotriva noului voronavirus este Mihaela Anghel, asistentă medicală la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. 

 

Mihaela Anghel – primul vaccin anti-Covid

Astăzi se împlinește un an de când în România a fost administrat primul vaccin anti-Covid, moment ce coincide cu demararea campaniei de vaccinare la nivelul întregii Uniuni Europene. A fost un an dificil, pe care țara noastră l-a început în forță, instalându-se pe primele locuri în topul țărilor europene cu cel mai bun ritm de vaccinare și cu cel bun procent de persoane vaccinate raportat la populație, dar care se încheie cu România într-o postură jenantă, în extrema cealaltă a clasamentelor europene, dar deținând titlul de campioană europeană în vaccinarea la chiuvetă.

Primele doze de vaccin au sosit în România în cursul zilei de 26 decembrie 2020, fiind vorba de un lot de 10.000 de doze care au fost depozitate în centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino. În dimineața zilei următoare, asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balș a fost prima persoană din România care s-a vaccinat anti-Covid, ea fiind cea care a preluat primul pacient diagnostiat cu Covid-19 în țara noastră, în cadrul echipei medicale din care dace parte.

 

Dr. Bogdan Micu, primul buzoian vaccinat

O săptămână mai târziu, campania a demarat și la Buzău, în centrul de vaccinare deschis la Spitalul Județean de Urgență și în cele din celelalte spitale. Medicul Bogdan Micu, șeful secției de Boli infecțioase a spitalului a fost primul buzoian vaccinat împotriva Covid-19, pe data de4 ianuarie 2021.

În prima etapă a campaniei s-au vaccinat doar cadrele medicale, iar din 15 ianuarie 2021, vaccinul a devenit disponibil și persoanelor din grupele de risc dar și angajaților care lucrau în domenii esențiale. A fost perioada „de glorie” a campaniei, când România ajunsese pe primele locuri la vaccinare în clasamentele europene.

Se vaccina doar cu programare, iar găsirea unui loc disponibil, chiar și peste 10-15 zile, era o adevărată aventură. Oamenii erau interesați să se vaccineze, chiar au existat acuzații că unele persoane au beneficiat de vaccinare „peste rând”, fiind incluse în categoria „esențialilor”, chiar dacă nu lucrau în domenii prioritare.

Situația a început să se schimbe însă după 15 martie, când vaccinul a devenit disponibil pentru întreaga populație. Câteva luni după aceea, vaccinarea a continuat în ritm alert, însă interesul a început să scadă odată cu venirea verii, pe de o parte ca urmare a relaxării restricțiilor, iar pe de alta, a proastei comunicări a autorităților, care s-au bătut cu pumnul în piept că au „învins pandemia”, în ciuda faptului că experții mondiali lansau deja semnale de alarmă privint iminența unui nou val de infectări, odată cu venirea toamnei.

 

Dezinteresul tot mai mare a fost amplificat și de avântul pe care curentul anti-vaccinist l-a cunoscut încă de la momentul lansării campaniei. Din păcate, mulți români s-au lăsat convinși de argumentele aberante aruncate în spațiul public de personaje fără vreo pregătire medicală, în lipsa unor campanii eficiente de informare și, nu în ultimul rând, a lipsei curajului politicienilor de a adopta un cadru legislativ care să impulsioneze ritmul de vaccinare.

Restricțiile impuse în toamnă, odată cu valul patru al pandemiei, au impulsionat însă vaccinarea „la chiuvetă”, mulți preferând să plătească 200300 de euro în schimbul unei dovezi false că s-ar fi vaccinat, pentru a nu fi afectați de restricții. Mulți dintre ei au ajuns ulterior la ATI, grav afectați de Covid-19, alții au decedat din aceeași cauză, iar unii dau cu subsemnatul la DNA după ce s-a dovedit că foloseau certificate false, ăn timp ce alții se autodenunță, acceptând să depună mărturie împotriva celor care i-au vaccinat „la chiuvetă”, cu condiția de a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară.

Așadar, la un an de la demararea campaniei, România are o rată de vaccinare de puțin peste 40%, printre cele mai scăzute din Europa, dar și cei mai mulți vaccinați fictiv din UE. Până azi, 7.918.813 persoane erau vaccinate cu prima doză, iar  7.781.563 aveau schema completă, în timp ce 1.960.336 s-au vaccinat și cu doza booster. În toată această perioadă au fost consumate 15.749.303 doze, dar nu se știe exact câte dintre ele au fost administrate cu adevărat și câte au ajuns la chiuvetă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*