Peste 100 de buzoieni uciși de Covid-19, în mai puțin de două săptămâni

25 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Datele transmise astăzi de Direcția de Sănătate Publică arată că s-a depășit numărul de 600 de decese la nivelul județului, după ce în urmă cu 13 zile se atingea pragul de 500.

 

În ultimele săptămâni, la nivelul județului s-a înregistrat cea mai ridicată rată a deceselor atribuite Covid-19, cauza constituind-o atât răspândirea accelerată a virusului și rata slabă de vaccinare, cât și faptul că România este codașa Europei la testare (iar Buzăul nu face excepție), deși are cele mai multe decese, ambulanțele nu mai fac față apelurilor, iar spitalele au devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de pacienți înregistrat de la debutul valului 4.

Astfel, dacă pe 12 octombrie, datele zilnice transmise de Direcția de Sănătate Publică indicau faptul că fusese atins și chiar depășit pragul de 500 de decese de la debutul pandemiei, la nici două săptămâni, aceeași instituție a raportat depășirea unui noi prag, de 600 de decese. Așadar, în decurs de 13 zile au fost înregistrate peste 100 de decese în rândul pacienților buzoieni confirmați cu Covid-19. Mulți dintre ei sufereau de comorbidități care i-au făcut mai vulnerabil în fața infecției, însă au existat și cazuri de persoane nu foarte în vârstă, cu afecțiuni ușor de ținut sub control sau fără nici un fel de comorbidități, care au decedat din cauza Covid-19.

 

Este și cazul unui buzoian de 51 de ani, consemnat în raportul de astăzi al DSP Buzău, care a fost confirmat cu Covid-19 pe 12 octombrie, iar 9 zile mai târziu a decedat, în condițiile în care nu suferea de nicio altă boală.

În afară de acest caz, raportul DSP mai consemnează alte 13 decese, bilanțul la nivelul județului crescând astfel de la 592 de decese la 606, de la debutul pandemiei.

De menționat că jumătate din cele 14 decese din raportarea de astăzi au avut lor în cursul zilei de joi, alte 6 fiind consemnate vineri și în week-end, iar un deces a fost înregistrat pe 14 octombrie, dar a fost raportat abia astăzi.

Același raport consemnează și o scădere a numărului de cazuri noi confirmate în ultimele 24 de ore, respectiv, de 113 buzoieni, din cei 768 testați în același interval de timp, mult diferit de rezultatele de săptămâna trecută când au fost raportate și peste 400 de noi infectări într-o zi, iar mai mult de jumătate dintre persoanele testate au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2.

 

În zilele următoare, poate chiar până la sfârșitul acestei săptămâni, va fi depășit și pragul de 20.000 de persoane infectate de la debutul pandemiei, raportul DSP indicând la acest moment 19.267 de persoane. Dintre acestea 15.562 s-au vindecat, iar 606 au pierdut lupta cu boala.

Totodată, la acest moment,  518 persoane se află în carantină pe teritoriul județului iar 2.731 sunt în izolare.

Îmbucurător este faptul că, în week-end, aproape 5.000 de buzoieni au mers la centrele de vaccinare pentru a-și primi prima doză anti-COVID, inversându-se proporția din perioada anterioară când cele mai multe persoane care se adresau acestor centre o făceau pentru a primi doza a doua sau chiar a treia. Astfel, sâmbătă s-au vaccinat cu prima doză 2.382 de persoane, în timp ce numărul celor care au primit a doua doză a fost de doar 145, iar ieri, 2.494 de buzoieni s-au vaccinat cu prima doză și 120 au făcut a doza a doua, completându-și astfel schema de vaccinare. Trebuie ținut cont și de faptul că mulți dintre cei vaccinați cu prima doză au optat pentru serul de la Johnoson & Johnson (mulți pentru a putea intra mai rapid în posesia cerificatului verde COVID), așa că și în cazul lor putem vorbi de schemă completă de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*