România intră în carantină de noapte, iar certificatul verde COVID devine obligatoriu

24 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Timp de 30 de zile, masca devine obligatorie peste tot, iar certificatul verde COVID va fi obligatoriu la mall și în orice instituție sau firmă, cu excepția farmaciilor și magazinelor alimentare.

 

Evoluția epidemiologică dezastruoasă din ultima vreme a impus restricții noi pentru a limita răspândirea COVID-19, începând cu data de 25 octombrie. Astfel, începând de luni, timp de 30 de zile, masca de protecție devine obligatorie peste tot, inclusiv în birouri cu mai multe persoane, iar accesul în instituții publice, regii autonome, malluri, hoteluri etc. și operatori economici va fi permis doar cu certificat verde COVID (vaccinat, trecut prin boală sau testat) pentru vizitatori, angajații nefind supuși, încă, acestor reguli.

Excepție fac farmaciile și magazinele alimentare din afara centrelor comerciale, dar și bisericile, cu condiția să se respecte distanțarea (2m pentru fiecare persoană) și să se poarte mască de protecție.

Timp de 30 zile, magazinele, rastaurantele, cafenelele, sălile de fitness și de jocuri de noroc sau cinematografele vor avea program doar până la ora 21.00, în timp ce barurile și cluburile vor fi închise.

Evenimentele publice și private de orice fel (mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, conferințe, nunți, botezuri, mese festive, întruniri profesionale /culturale /artistice /sportive /de divertisment) vor fi interzise. În exterior, singurele excepții rămân activitățile sportive individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

 

Astfel, între orele 22.00- 5.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile. Măsura nu se aplică persoanelor pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Excepție fac urgențele medicale care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, mersul la/de la serviciu sau din motive justificate precum vaccinarea, îngrijirea /însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie, cazuri în careăersoana trebuie să aibă la ea legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată și semnată, precum și deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției (cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane) și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

 

Accesul în instituții/ operatori economici din zonele considerate neesențiale este permis doar cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de covid-19 sau dacă persoana a trecut prin boală. Accesul în zone considerate esențiale, magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai cu respectarea măsurilor sanitare de siguranță. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care are certificat verde COVID.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru.

Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat atrage după sine răspunedera penală.

În următoarele 30 de zile sunt interzise nunțile, botezurile, conferințele, workshop-urile, iar în magazine, accesul este permis doar între orele 05.00 și 21.00; livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00.

 

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber, activitățile sportive se vor desfășura fără public, iar accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Activitățile specifice ale MAI și MApN sunt permise doar sub supravegherea unui medic epidemiolog.

Locurile de joacă pentru copii și sălile de jocuri vor fi deschise între orele 5.00-21.00, la maxim 30% din capacitate și numai pentru cei vaccinați și trecuți prin Covid la 15-180 zile de la confirmare.

Angajatorii din sistemul public și privat în care sunt mai mult de 50 de persoane trebuie să organizeze munca salariaților la domiciliu sau în regim de telemuncă, iar dacă nu se poate, în ture cu o diferență de o oră între schimburi, pentru dezinfecție.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

Școlile pubice sunt închise în următoarele două săptămâni, iar pentru universități, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recomandat trecerea cursurilor în online la în următoarele două săptămâni, cu excepția celor de Medicină și Farmacie „pentru care aportul studenților este foarte important în această perioadă”.

Unitățile de învățământ private au fost „scăpate” din Hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat Hotărârea CNSU, așa că luni își vor putea ține cursurile în format fizic. Se pare însă că tot luni Executivul are de gând să „remedieze” situația printr-o nouă hotărâre ce va fi trimisă la Monitorul Oficial. Potrivit Hotărârii CNSU, toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând dluni, 25 octombrie. Măsura saplică școlilor și grădinițelor, atât dstat, cât și private, ca și after school-urilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*